Egyéb

Domovina: Szőlőtőkét kovácsolni a történelemből

A Domovina december 28-i adásának tartalmából:

1. Szőlőtőkét kovácsolni a történelemből – dokumentumfilm

„A kukoricát, napraforgót elveti az ember, s ha szép, egy pár hónap múlva betakarítja, s nem marad, csak a puszta föld. A szőlő viszont olyan, mint az élő szobor, amelyet évtizedekig formálhatunk.” – tartja Dr. Korpás András szőlőnemesítő.

A filmben három olyan sorsot igyekszünk bemutatni, amelyek szépen példázzák az elmúlt évtizedeket, ám ezeknek az embereknek – egy igazi „pressburger” tudósnak, egy szlovákiai magyar szőlőnemesítőnek és fiának, valamint egy immár háromgenerációs, a csehszlovák-magyar lakosságcserekor Magyarországról Szlovákiába telepített szlovák borász családnak – sikerült nemes tőkét kovácsolnia a történelem fintoraiból és sok-sok nemes szőlőfajtával, nedűvel, tapasztalattal gazdagítani a közép-európai eszmetörténeti és szőlészeti –borászati palettát is.

A Dorota Pospíšilová – Korpás András által közösen végzett munka szőlőfajták szép sorát hozta létre: fehér-, kék-, valamint csemegeszőlőket. Ilyenek a Dunaj, Hron, Nitria, Rimava, Váh, Rudava, Torysa – a jövőben már nemcsak szlovákiai folyókat jelölnek, hanem új borszőlőket is. A sort folytatja a Devín, Diamant, Dora, Opál, Ametyst, Negra, Onyx, Pastel, Rubanka, Heliotrop, Bezsemenka, Premier, Rhea, Rosa – s a sort még hosszan folytathatnánk, hiszen ha a szlovák állami fajtaminősítő jóváhagyja, lesz még Fűszeres rizling és Hossa is. Egyelőre pl. csak Szlovákiának van a világon egyedül rózsaillattal kényeztető vörösbort adó szőlőfajtája – a Rosa, Pospíšilová és Korpás alkotása!

Szerkesztő-rendező: Antala Zsuzsanna
Operatőr: Szögi Lackó
Vágó: Csepregi János

Tartalmas szórakozást kívánunk!

Domovina – Duna – december 28., hétfő, 7:50

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább