Korkóstoló a 2015-ös Év Bortermelőjével

A Korkóstoló december 13-i adásában:

Hallgassa meg!

Szöllősi Mihály neszmélyi borász az Év Bortermelője. A Magyar Bor Akadémia ezzel az elismeréssel nemcsak egy év munkáját vagy egy bort jutalmaz, hanem több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményt, kiváló minőséget is. Szöllősi Mihály hat éve már átvehette az Év Pincészete díjat. Ez az elismerés nagy lendületet adott a családi borászatnak.

A borászportál idei vaktesztjén a Schieber Pincészet Tabu nevű cabernet sauvignon bora lett a győztes fajtabor. Már a pincészet története sem szokványos, ugyanis a német Schieber Markus a stuttgarti mezőgazdasági egyetemen kapott kedvet a szekszárdi borászkodáshoz magyar professzorának köszönhetően. Ma nemcsak szőlője van itt, hanem családi borászata is. Felesége, Horváth Anita eredetileg jogász volt, de Markust és a borászkodást választotta.

Juhász Lilla bonbonjai stílusos kísérői boros vagy éppen pezsgős eseményeknek, mert a borházak ebben az édes formában is meg tudják mutatni újdonságaikat. Lilla politológusnak készült, de inkább a csokoládék felé fordult. Ebben a kisfia születése is közrejátszott, hiszen a káprázatos csokinyalókáit ő ihlette. A mostani Suss csokik azonban nem gyerekszájnak készülnek, mert igazi alkoholos csodák: borosak, pezsgősek.

Főszerepben az illatos, különleges fűszernövények. A közelmúltban Pannonhalmán a Viator étteremben mutatták be a Fűszerkert című exkluzív gasztronómiai kiadványt, amely nemcsak fűszerekről szól, hanem szakácskönyv is egyben. Persze az apátság területén termesztett, különleges, illatos fűszernövényeké állnak a középpontban. Jó tudni, hogy mit és mennyit érdemes használnunk belőlük. A könyvet szerzőként Gyurik Gábor, a Viator étterem séfje, Ambrus  Lajos író, valamint Burger Barna fotós jegyzi.

Csorba Lóránt zenész a vajdasági Zentán született, majd egészen kisgyerek még, amikor a családjával Budapestre költözik. Jóval később filmtörténet és portugál nyelv szakon végez az egyetemen. Közben mindig zenél, mígnem megalakítja saját zenekarát Lóci játszik néven. Írt már filmzenét is, Reisz Gábor „Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan” című vígjátékához. A szereplési vágyát inkább a színpadon, mintsem a konyhában éli ki, viszont szenvedélyesen szeret enni, legyen szó mediterrán, monarchiális vagy fúziós konyháról.

Korkóstoló – Kossuth – december 13., vasárnap – 9:30

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább