Egy hazában: Megemlékezés az 50 éve elhunyt püspökről

Az Egy hazában december 13-i adásának tartalmából:

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlésének tagjai és munkatársai, illetve külső szakértők tavaly ősz óta, öt munkacsoportban dolgoznak azon a stratégián, amely az Önkormányzat tevékenységének legfontosabb irányelveit fogalmazza meg 2020-ig. A dokumentum hat témakört ölel fel: nyelv-identitás-összetartozás, politika, oktatás, kultúra, ifjúság és média. A Baján tartott első ifjúsági konferencia komoly eredményeket hozott, amelyekről Schulteisz Gábor beszélgetett a testület ifjúsági bizottságának elnökével, Koch Emillel.

Az elmúlt hétvégén 200 éves fennállását ünnepelte a Békés megyei Méhkerék román iskolája. Egykori és mostani tanárait és diákjait hívták össze abba az intézménybe, mely két évszázada az oktatás, a hagyomány, a tisztelet és a megújulás otthona. 1815-ben indult az egyházi oktatás a faluban, a 19. század közepén 20-30 gyerek tanult írni, olvasni, számolni. A két világháború között román oktatás alig létezett Magyarországon, az 1948-as államosítás után Méhkeréken is újraindult. Az ünnepi találkozóra Kaupert Júlia látogatott.

Zadravecz István püspök halálának 50-ik évfordulóján magyar-horvát tudományos megemlékezést rendeztek Esztergomban. Tóth Vencel ferences atya Zadravecz Istvánról, mint szónokról tartott előadást. Pavlekovics András kérdezte az egykori püspökről.

Megjelent a K4 Közép-Európai Könyvsorozat második kötete. Hubert Klimko-Dobrzaniecki Magány című könyvének magyar kiadását a budapesti Gdańsk Kávézóban  mutatták be, amely a lengyel  irodalom rajongóinak közkedvelt törzshelye. Makai Ildikó is ott volt a rendezvényen.

Lyute pricse, azaz Csípős történetek, ezzel a címmel jelent meg magyar nyelven Álekszándár Csotrity, a szerb aforisztika és szatíra kiemelkedő szerzőjének kötete. A fordításra a magyarcsanádi származású, de ma már Makón élő Neducsity Szvetiszláv vállalkozott, akit a sikeres munkáért a Belgrádi Aforisztikai Kör és a Szerb Írók Szövetsége is kitüntetett. Mándity Predrág kereste fel a nyugdíjas éveit fordítással töltő Neducsity Szvetiszlávot.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – december 6., vasárnap – 13:00

Ide kattintva hallgathatja online >>>

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább