Szakértő: Magyarországon is lehet terrorcselekmény

Legfrissebb híreinket ide kattintva nézheti élőben>>>

Az Iszlám Állam sok harcosa tér vissza Európába, ezért Magyarországon sem lehet kizárni egy terrorcselekmény lehetőségét – vélte a Magyar Idők szerdai számában adott interjúban Besenyő János ezredes, a Honvéd Vezérkar tudományos kutatóhelyének vezetője.

Emlékeztetett arra, hogy a terrorszervezetnek az alapítása óta egy hatalmas kalifátus létrehozása a célja, amelybe a kalifátusról készített térképek szerint beletartozik Magyarország is.

Tájékoztatása szerint az esetleges újabb európai terrortámadásoknak kedvez, hogy sokan visszatérnek Európába azok közül, akik korábban Szíriába mentek, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljanak. Az európai terrorelhárító szervezeteknek többek között ezeknek az embereknek a felderítését, nyomon követését kell megoldaniuk, hogy megakadályozzák az újabb tragédiákat – vélekedett az ezredes.

Besenyő János arról is beszélt, hogy már régóta vannak hírszerzési információk és bizonyítékok egyebek között arra vonatkozólag, hogy a szervezet állami funkciókat igyekszik betölteni, a megszállt területeken viszonylagos stabilitást ígér, szociális intézményeket, kórházakat, üzemeket hoz létre.

Az Iszlám Állam vagyona, gazdasági háttere azonban kezd bizonytalanná válni, annak ellenére, hogy ma már ásatásokat is végeztetnek, hogy a feketepiacon értékesítsék az elrabolt műkincseket, valamint adót is szednek a megszállt területeken – hangsúlyozta az ezredes.

Még több hír>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább