Egyéb

Domovina: Országos adventi gyermektalálkozó Pilisszentkereszten

A Domovina december 21-i adásának tartalmából:

1. A Külhoni Szlovákok Világszövetségének ötödik közgyűlése Pozsonyban
A Külhoni Szlovákok Világszövetségének jelenleg a világ 24 országából 101 csoport a tagja. A november 14-én Pozsonyban tartott ötödik közgyűlésén a delegált képviselőkön kívül Ján Varšo, a Külhoni Szlovákok Hivatalának elnöke és Miroslav Číz, a Szlovák Parlament alelnöke is köszöntötte a külhoni nemzettestvéreket. A tisztújító közgyűlésen a küldöttek új vezetőséget választottak és megerősítették funkciójában a Csehországban élő Vladimír Skalskýt, a szervezet eddigi elnökét.

2. Isten és a nemzet szolgálatában – Tóth Mihály, csömöri szlovák kántor
A fővárosban és környékén, a szlovák katolikus gyülekezetekben mindenhol ismerősen cseng Tóth Mihály neve, hiszen évtizedek óta fáradhatatlanul szolgálja a híveket és Teremtőjét – ő a kántor. A zeneszeretetet kívül erős lokálpatriotizmus is él benne, s mindent megtesz a szülőfaluja, Csömör, szlovák hagyományainak ápolásáért, megőrzéséért.

3. Országos adventi gyermektalálkozó Pilisszentkereszten
Az Országos Szlovák Önkormányzat, a Vertigo Színház valamint a Magyarországi Szlovákokért Közhasznú Alapítvány december 4-én rendezte meg a szlovák gyerekek hagyományos adventi találkozóját. A pozsonyi Piki Színház az engedetlen gyerekek múzeumáról szóló mesejátékkal, a szervezők a legjobb tanulók kitüntetésével, a helyi szlovák nemzetiségi iskola diákjai pedig betlehemes műsorral kedveskedtek az egybegyűlteknek.

A Pilisi Szlovákok Központjában, Pilisszentkereszten megrendezett országos adventi gyermektalálkozón készült riporttal kívánunk önöknek szerkesztőségünk nevében is áldott, vidám karácsonyt!

Tartalmas szórakozást kívánunk!

Domovina – Duna – december 21., hétfő, 7:50
Ismétlés 17:10-től a Duna World csatornáján.

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább