Egy hazában: mézeskalács-falu Geresdlakon

Az Egy hazában december 6-i adásának tartalmából:

Szlovák nemzetiségi aktivisták, vezetők szemével vitatták meg a múlt hétvégén azokat a kérdéseket, amelyek a magyarországi szlovák kultúrát és nyelvet, valamint a nemzetiségi önkormányzati rendszert és a civil szférát érintik. A Magyarországi Szlovákok Szövetsége „Hogyan tovább magyarországi szlovákok?” című pilisszentkereszti konferenciájára több mint 100 résztvevő és a szlovák diplomáciai testületek képviselői, valamint az anyaországi hivatalok vezetői érkeztek. A kétnapos tanácskozás fő szervezőjét, Egyedné Baránek Ruzsenkát, a Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnökét Bencsik János kérdezte.

Budapesten átadták a Tökölyánum felújított dísztermét. A helyiség az egykori kollégiumi épület részét képezi, amely Tököly-Popovics Száva alapítványa jóvoltából épült a pesti egyetemeken tanuló szerb fiúhallgatók számára, 1838-ban. A Tökölyánumot jelenleg a budapesti szerb gimnázium tanulói lakják, és a vajdasági kormány újíttatta fel. Mándity Predrág járt az ünnepségen

A siklósi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében kiállítás nyílt az alsószentmártoni sokac horvátok emlékére. Az ott élő horvát közösség a múlt század 70-s éveiben teljesen felbomlott, tagjai pedig elhagyták szülőfalujukat. Nagyon sokan éppen Siklóson leltek új otthonra, de szokásaikat, nyelvüket és hagyományaikat a mai napig megőrizték. Nekik állít emléket ez a gazdag kiállítás, amely a siklósi várban kapott helyet. Kezdeményezőjével, Bockovácz Tímeával, a siklósi Horvát Önkormányzat elnökével Füri Tamás beszélgetett.

Az Örmény Kulturális Központ támogatásával jelent meg az Örmény öltözék a 18–19. században című kiadvány, amelyben az örmény öltözködési stílus változásait lehet figyelemmel követni. A könyv eredetileg a jereváni Örmény Történelmi Múzeum gondozásában jelent meg, a kötet magyar nyelvű változatát pedig nemrégiben Budapesten, az Aranytíz Kulturális Központban mutatták be, ahol örmény divatbemutatót is rendeztek. Oganova Eranyak beszélgetett F. Dózsa Katalin művészettörténésszel.

50 házas Mézeskalácsfalut építettek a baranyai Geresdlakon, a település lakóinak összefogásával. Idén csaknem harmincan vettek részt a kiállítás létrehozásában, amelyet Advent első vasárnapján nyitottak meg, Schulteisz Gábor az előkészületek alatt járt Geresdlakon és és Kett Tímeát kérdezte a Mézeskalácsfalu történetéről.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – december 6., vasárnap – 13:00

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább