Tebenned bíztunk: A telkibányai gyülekezet egységéről

Hallgassa meg!

Tóth Tamás lelkész a kovácsvágási templomot és a gyülekezetet mutatja be. Majd Szalay László lelkipásztor beszél arról, hogy miként vált a telkibányai gyülekezet ökogyülekezetté.

Fekete Ágnes áhítata:
”Ennek az ajtónálló ajtót nyit; és a juhok hallgatnak annak szavára; és a maga juhait nevükön szólítja, és kivezeti őket.”
/János evangéliuma 10,3/

Advent van. Keresztelő János a Bibliában az a személy, aki ennek az időszaknak nagy jelképe. Azt olvassuk róla, kiáltó hang volt a pusztában. Előre elmondta, szertekiáltotta, hogy jön az Úr, fel kell rá készülni. Összevisszaságban, értetlenségben nem halljuk meg az Ő szavát.

Hasonló üzenete van János evangéliuma szép allegóriájának, amikor úgy írja le Jézust, mint jó pásztort, mi pedig a juhok vagyunk, akik megismerik gazdájuk hangját.

Elképzelem azt az aklot, ahol megjelenik a pásztor. Kinyitja az ajtót, beárad a fény, majd megszólítja az állatokat, és azok ösztönösen mennek utána. Az első a fény, azután jön a hang. Ezt a sorrendet nem lehet felcserélni. Nagyon sok embert ismerek, aki mindenáron ki akarják bogozni az élet bölcsességét, kutatják, keresik az igazi hangot, mégis állandó bizonytalanságban élnek. Isten felgyújtja szívünk világosságát. Először szeretetével jön el. Az első üzenete az, hogy egyáltalán meglátom, hogy az életemet valahonnan valahova tereli. Mindent megelőz az, hogy kapcsolatba lépek vele, talán mellé kuporodom, talán sírok neki, talán hálát érzek, de jelen vagyok a számára. Eljön a fény.

Karácsony szép jelképe az adventi koszorú. Egyre több gyertyát gyújtunk meg rajta hétről hétre, és egyre világosabbá, áttetszőbbé tesszük az életünket így. Egy gyertya még valószínűleg nem világítja be a szobát. De a négy majd igen, és akkor eljöhet a hang is. Isten szava teret kíván magának. Ki kell egyengetni a dolgokat. Szembe kell nézni a tükörrel. Meg kell vizsgálni magunkat a fényben ahhoz, hogy eljöhessen a hang.

Olyan érdekes valósága az életnek, hogy a fény nem terjedhet egy labirintusban. A hang még csak visszaverődik a falakról, sokkal nagyobb eséllyel eljut a belső folyosókba is, de a fény nem tud ezeken az akadályokon áthatolni. De ha valakinek kiabálunk ilyenkor, hogy gyere erre, meg menj arra, valószínűleg nem segítünk ezzel, sőt, talán még jobban belegabalyodik a labirintusfolyosóiba. Előbb fényre van szükség ahhoz, hogy a hang segítsen. A fény egyenes, tiszta áradására. Ha kiegyengetjük életünk görbeségeit, ha egyszerűbbekké válunk, ha az igeneink jobban igenek lesznek, és a nemek világos nemek, akkor a fény könnyebben terjed körülöttünk és bennünk. Ha mindig visszamegyünk bánatainkban ahhoz a nagy Igenhez, amely Istennel köt össze minket, akkor könnyebb lesz a kicsi dolgokban is az egyenesség. Bárcsak eljönne szívünkbe az Isten fénye karácsonykor! Ámen.

Tebenned bízunk eleitől fogva – Kossuth – december 2., szerda – 13:30

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább