Alpok-Duna-Adria: Műemlék magtárak

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

A december 3-i adás tartalmából:

– Idén ünnepelték Triesztben a tartományi rádióstúdió fennállásának hetvenedik évfordulóját. Az észak-olasz tartományban nagyon magas a szlovén nemzetiségű lakosok száma, ők a RAI szlovén nyelvű televíziós adásainak elindításáról emlékeztek meg, amely éppen húsz évvel ezelőtt történt. A jubileum kapcsán számos kérdés felvetődött, amelyek a rádió és tv műsorok jövőjére is hatással lehetnek.

– Az antik időktől kezdve egészen napjainkig az isztriaiak hagyományosan földműveléssel foglalkoznak. Az első traktorok és cséplőgépek megjelenése komoly fejlődést hozott, a helyi lakosok pedig kíváncsisággal és érdeklődéssel fogadták a modern technikai vívmányokat. A 20. században meginduló rohamos technológiai fejlődés következtében azonban feledésbe merültek azok a szerszámok és gépek, amelyek nem is olyan régen még a környék mezőgazdasági kultúrájának részét képezték.

– A szlovén Mežiškai völgyben található magtárak kulturális, néprajzi és építészeti örökségünk elfeledett emlékei. Az ács mesterművek, valamikor a vidéki otthonok kincstárai voltak, hiszen ott tárolták a gabonaféléket, a lisztet, a húst és az almabort. Az évek során a gazdasági és társadalmi változások megfosztották az építményeket az eredeti funkcióiktól, de ennek ellenére a magtárak soha nem tűntek el a szlovén vidékről. A ma is fellelhető 80 magtárból csaknem harmincat műemlékké nyilvánítottak.

– „Egy kiszáradt fa törzsébe új életet lehelni, időrágta és új anyagokat ötvözni, szembenézni merész ötletekkel, az ismeretlen ösvényén járni.”
Sprok Antal bútorszobrász ars poeticájából való az idézet. A művész pesthidegkúti otthonában kivételes mesterségbeli tudással és kifogyhatatlan fantáziával kelti életre szoborbútorait.

– Az „ELFELEDETT DALMÁCIA“ című monográfiával Igor Goleš képeslapgyűjtő megvalósította élete álmát: a dalmát kultúrának és egy letűnt időnek állított emléket. A könyv mintegy kétszáz régi képeslapot tartalmaz, amelyek dalmát településeket, a partvidéket és lakosait ábrázolják. A megszállott képeslapgyűjtő képes volt több száz kilométert utazni, padlásokat és pincéket átkutatni, hogy a kincsekre leljen.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – december 3., csütörtök, 7:50
Ismétlés: Duna World – december 3. csütörtök, 17:05

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább