Egyéb

Egy hazában: idén 300 éves a máriapócsi Nemzeti Kegyhely

Az Egy hazában november 29-i adásának tartalmából:

A nemzetiségek identitásában fontos szerepet játszik a hit. Kultúrájuk, hagyományaik bemutatását és megőrzését szolgálja a hétfőn Máriapócson nyitott Nemzetiségek Háza, amelyet Orosz Atanáz, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója áldott meg. Az egyháznak a görög katolikusok számára is fontos közösségszervező ereje van. Korpás Éva járt az idén 300 éves máriapócsi Nemzeti Kegyhelyen.

A rendszerváltás gyökeres fordulatot hozott a magyarországi nemzetiségi közösségek életében is. Egy évtized alatt szervezetek sora jött létre a hazai szlovákság településein. 2004-ben, István Anna, a Békéscsabai Szlovák Kultúra Házának akkori igazgatója kezdeményezésére megalakult az „Alföldi Szlovák Szervezetek Szövetsége”, 5 alapító tagszervezettel. Később további egyesületek léptek be, és országossá nőtt a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója, amely az elmúlt hétvégén tartott közgyűlést Pitvaroson. Ott kérdezte Hrubonová Iveta Zelmen Ferencet, az  Unió elnőkét.

Az elmúlt hétvégén 25. alkalommal rendezték meg Gyulán a Magyarországi Román Kutatóintézet szimpóziumát, amely a hazai román értelmiség legfontosabb tudományos találkozója. A rendezvény nem csak a hazai román kutatóknak kínátl bemutatkozási lehetőséget, hanem a romániai egyetemekkel való szorosabb kapcsolatnak köszönhetően, az anyaországból is érkeztek előadók. A Román Akadémia Nyelvészeti Intézetének munkatársa, Maria Marin arról beszélt, hogy milyen hatással volt az évszázadok során a magyar nyelv a román nyelvre. Boka Tibor összefoglalója.

100 éves lesz jövőre a mecseknádasdi önkéntes tűzoltóság, ezért jótékonysági sváb bált szervezett a 40 fős egyesület, a bevételt ifjúság képzésére fordítják. 10 éves kortól szeretnék ugyanis megtanítani a gyerekeknek, hogy mi a teendő, ha valaki bajba kerül. Arnold Krisztina beszélgetett Szatmári Rékával aki a frissen alakított női csoportot erősíti.

December 5-én mutatják be a pécsi Szent Erzsébet katolikus templomban Rajmund Kupareo Porođenje című misztériumdrámáját. A Pécsi Horvát Színház új karácsonyi darabjáról Balatinácz Renáta beszélgetett Filákovity István rendezővel.

Kápetán, prlyávi Fred – azaz Piszkos Fred a kapitány – megjelent Rejtő Jenő 1940-ben írt regényének szerb fordítása. Rejtő  P. Howard álnéven írt művét Milosevits Péter ismert magyarországi szerb író és műfordító ültette át szerb nyelvre, Mándity Predrág beszélgetett az alkotóval.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – november 29., vasárnap – 13:00

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább