×

Ukrán nemzetiségi műsor: Interjú Koljádzsin Kornéliával

Az ukrán nemzetiségi műsor november 20-i adásának tartalmából:

Rendhagyó történelemórát tartott a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB). A rendezvényen Máthé Áron, a NEB elnökhelyettese két, 14 évesen elhurcolt Gulág-túlélővel, Levko Dohoviccsal és Hartmanné Nagy Klára Rózsával, valamint Hartyányi Jaroszlava ukrán nemzetiségi szóvivővel beszélgetett. A túlélők Gulágra történő elhurcolásuk körülményei mellett a táborokban töltött mindennapok gyötrelmeiről, valamint hazatérésükről is beszámoltak a szép számban összegyűlt diákok előtt.

A kárpátaljai Levko Dohovicsot szintén 14 éves korában, államellenes tevékenysége – többek között röplapozás – miatt tartóztatták le 1950 februárjában. Mint elmondta, 1949 őszétől 1950 tavaszáig összesen 862 kárpátaljai fiatalt hurcoltak el a Gulágra, akik közül mindössze 320-an kerültek vissza élve. A legidősebb közülük 27 éves volt. Hozzátette, eleve hátrányt jelentett számára, hogy apja görög katolikus pap volt, akinek csak szerencsével sikerült Csehszlovákiába szöknie a szovjetek elől. A fiatal fiút tíz évre ítélték, és több börtönt is megjárt, mielőtt a Gulágra került.

Az adásban interjúk Máthé Áronnal és Levko Dohoviccsol hangzanak el.

 

Interjú Koljádzsin Kornélia ukrán festőművésszel, akinek grafikus kiállítás megnyitója november 13-án 17 órakor az Országos Idegennyelvű Könyvtár Átriumában kerül sor.

Koljádzsin Kornélia műveit újszerű képi világ jellemzi. Egyedülálló művészi stílusa, számos technikai megoldást foglal magába. A grafikai munkáit áthatja a finom líraiság, szereplői madarak, virágok, női alakok. A mitikus madarak – a világ alkotói, fő alakként jelennek meg képeiben, mint a lélek szimbólumai. A népi motívumok, többek között az ukrán népmese gazdag fantasztikus képi világa inspirálta több művét is.

Ukrán nemzetiségi műsor – Nemzetiségi adások – november 20., péntek – 13:00

Vissza az Ukrán nemzetiségi műsorhoz >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább