Napközben a hétvégi Sütemény és Tortafesztiválról

A Napközben november 23-i adásának tartalmából:

Milyen minősítő eljárásokon kell átmenni-e a homeopátiás szereknek és milyen eljárásokon a hagyományos gyógyszereknek?
MTA Orvosi Tudományának Osztálya által kiadott állásfoglalás a homeopátiapártiak és ellenzők közti évtizedes csatában: Az akadémia a svéd testvérintézményhez csatlakozott, és amellett érvel, hogy a homeopátiás szerek ugyanolyan minősítő eljáráson kelljen átmenjenek, mint a hagyományos gyógyszerek. A Svéd Tudományos Akadémia azt is ellenzi, hogy ezek a szerek egyáltalán egészségügyi terméknek minősüljenek. Az MTA állásfoglalása egy 2015-ös ausztrál kutatásra is hivatkozik. Ez 226 tanulmány vizsgálata után kimondta: egy sem tudja bizonytani, hogy a homeopátiás szereknek bármi hatása lenne. Ezért az ausztrál orvosi csúcsszerv, a Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatási Tanács (NHMRC) arra hívja fel a figyelmet, hogy homeopátiás szereket nem szabad használni krónikus és súlyos betegségek kezelésére vagy olyan esetekben, amelyek súlyos állapotromlással fenyegetnek.
Milyen vizsgálatok után kerülnek a patika polcaira a homeopátiás gyógyszerek? Ha nincs minősítő eljárás, akkor kerülhet-e veszélyes anyag a készítményben? Homeopátiás orvosképzés Magyarországon.

Hallgassa meg!

Sütemény és Tortafesztivált másodszorra is
Idén második alkalommal rendezik meg a Sütemény és Tortafesztivált. A torta és sütemény trendek mellett beszélünk az adalékanyagokról, a színezékekről, az összetevőkről. A fogyasztókat jól látható módon kell tájékoztatni az eladás helyén azokról a termékekről, melyekben a következő anyagok találhatók: édesítőszerek, hozzáadott cukrot és édesítőszert tartalmaznak, illetve olyan színezékeket, amelyek a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhatnak. A 2015 tavaszán kötelezően bevezetett szabályozást betartják-e a cukrászdák, a fogyasztók kellő módon tájékoztatják az őket érintő információkról? (sok helyen csak egy táblát helyeznek ki amin felsorolják, hogy a termékek esetenként allergén anyagokat tartalmaznak. Elég ez?)

Hallgassa meg!

Társasjátékok ünnepe
Immár 4. alkalommal rendezik meg a Társasjátékok ünnepe rendezvényt. A Társasjátékok ünnepe a modern családi és felnőtt játékok országos fesztiválja. A társasjáték már nem a Gazdálkodj okosant, a Ki nevet a végént vagy a Monopolyt jelenti. Az elmúlt évtizedben Magyarországon is elterjedtek azok a kiváló, modern társasjátékok, melyek ezt az ősi szórakozási formát ismét divatba hozták. Aki játszanak, megtapasztalják azt a különleges élményt, amit digitális világunkban ezek a kézzel fogható, igényes játékok nyújtani tudnak. Igényesség, bóvli és egy „kis harc” a számítógépes játékokkal szemben.

Hallgassa meg!

Korlátok a boldogsághoz
A szülők és tanárok a megfelelő viselkedésnél (cselekvőképesség, kitartás, a frusztráció, az unalom leküzdése és a kihívásokkal való szembenézés) fontosabbnak tartják, hogy a gyerek jól érezze magát és ezzel sokkal jobban kiteszik ezt a generációt a veszélyeknek. Kell a korlát a gyereknek!? (sok a problémás gyerek, mert manapság erősebbek a gyerekek, mint a szülők. – A szülők nem elég következetesek, a gyerekek tovább bírják, mert a szülők fáradtak, nincs energiájuk már a gyerekre – hívják föl a figyelmet. – Másrészt sokaknál működik egy túlzott óvó-védő mechanizmus, az apukák, nagyszülők nem bírják, ha sír a gyerek, beleszólnak a dolgokba, s akkor inkább ráhagyják a gyerekre a dolgot, csak ne sírjon).

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – november 23., hétfő – 9:00

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább