Korkóstoló: Bud Spencer szakácskönyvéről

Hallgassa meg!

A Korkóstoló november 22-i adásában:

Bud Spencer, az egykori olasz úszó, majd vízilabdázó, aki aztán filmszínészként lett világhírű, nagyon szereti a hasát, és nemcsak enni, hanem főzni is tud. Életfilozófiája, hogy gondolkodni, egyáltalán bármibe is fogni csak jóllakottan érdemes. Erre a szemléletre épül, ezt támasztja, pontosabban főzi alá a nemrégiben megjelent szakácskönyve is, amely gasztro-filozófiai receptgyűjteményes eszmefuttatás.

Tarnóczi Zoltán a feleségével, Turcsek Orsolyával 18 éve kezdtek borászkodni. Egri pincéjükben ma már olaszrizlingek, kékfrankosok, kadarkák várják, hogy pohárba kerüljenek. A családi birtokon még a gyerekek is feladatokat kapnak: dolgoznak a szőlőben és borcímkét is rajzolnak. A november 14-én Budapesten megrendezett Mit Iszol? Fesztiválon az Orsolya Pince apraja-nagyja bemutatkozott.

A Zsámboki Biokert önfenntartó biokertészet és farm is egyben, ahol például a széndioxid-kibocsátásra is figyelnek, és az Élő Bolygó Alapítvánnyal összefogva, a természettel szorosan együttműködve gazdálkodnak. A biotermesztés hívei, vagyis, ahogy fogalmaznak: maximalizálják a talajt és a földet körbevevő életformák vitalitását. Egészséges földön egészséges növények teremnek, ami később egészséges ételként kerül az asztalra, így fenntartható életet tudnak biztosítani.

A fekete város, A két koldusdiák, Különös házasság. Ezek most már nemcsak regénycímek, hanem süteménynevek is. A nagy palóc, azaz Mikszáth Kálmán művei inspirálták a Szó testvéreket, Gellértet és Danit különleges süteménykollekciójuk megalkotásában. Egyébként Szó Gellért cukrásszal nyáron már találkozhattak a Korkóstolóban, hiszen ő volt az idei országtorta megálmodója. Most kiderül, hogy nemcsak a sütiket szereti, hanem a könyveket is. A Mikszáth regényeket ehető édességgé formáló salgótarjáni cukrásszal beszélgettünk.

Bíró Kriszta Jászai-díjas színművésznő, 2004 óta a budapesti Örkény Színház tagja, korábban játszott Szolnokon, Kecskeméten és Miskolcon is.
Megadatott neki minden színésznő nagy álma, eljátszhatta Shakespeare Júliáját, de szerepelt a Sose halunk meg, a Hídember és az Állítsátok meg Terézanyut! című filmekben is, az Örkényben pedig sok és változatos szerepben láthatjuk. Imádja az ázsiai konyhát egyébként pedig a klasszikus, monarchiális kosztot kedveli. És meg is főzi nagyon szívesen.

Korkóstoló – Kossuth – november 22., vasárnap, 9:30

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább