Egyéb

Egy hazában: állami támogatás a nemzetiségi kultúra ápolására

Az Egy hazában november 22-i adásának tartalmából:

A kormány jövőre csaknem egymilliárd forintot fordít a magyarországi nemzetiségek kultúrájának, nyelvének, nemzeti identitásának megőrzésre. Ez az összeg mintegy háromszorosa az idei keretnek, és nemzetiségi civil szervezetek, önkormányzatok használhatják fel például anyanyelvi oktatásra, táboroztatásra vagy továbbképzésre. Ezzel összesen nyolc milliárd forintra emelkedett a 2016-os költségvetésben szereplő keret. Matyasovszky Nóra összeállítása.

Egy-egy nemzetiségi közösség számára nagyon fontos, hogy megőrizze és ápolja azoknak az emlékeit, akikre kiemelkedő teljesítményük miatt büszke lehet, és jelentősek voltak a többségi társadalom számára is. A Létavértesen élő románok nemrégiben ilyen személyiségekre emlékeztek, közöttük Irinyi János, a biztonsági gyufa feltalálójának családjára. Kreszta István járt az emléknapon.

A szentpéterfai amatőr színtársulat idén ünnepli megalakulásának 25.évfordulóját, a nyugat-magyarországi, horvátok lakta községben ekkor kezdődött a helyi nyelvjárásban történő színjátszás. Negyed évszázad alatt több mint húsz darabot adtak elő, mintegy száz fellépő segítségével. Az ünnepségen, amelyen a szentpéterfai, a horvátzsidányi, valamint horvátországi és ausztriában élő amatőr színészek is részt vettek, Pavlekovics András először Timárné Skrapits Annát, a színjátszók vezetőjét kérdezte.

A Sülysápon egykor meghatározó számban élt szlovák-tót nemzetiség a ’70-es évek végére elveszítette a nyelvét, a meséit, dalait, szokásait és népviselete is már csak ritkán, egy-egy nagyobb ünnep alkalmával kerül elő a szekrények mélyéből. Terék József népzenész az elmúlt hat esztendőben Zemen Pálné segítségével folyamatosan kutatatta a település zenei-népzenei múltját. Közös munkájuk eredménye, hogy tavaly „Sülysápi dombtetőn” címmel elkészült a település népzenei CD-je. A napokban pedig bemutatták a második lemezt is, amelynek címe: „Tót népdalok a Tápió mentén – Szlovák népdalok”. A hangos gyűjtemény létrejöttét Király Katalin néprajzkutató is segítette, lejegyezte és lektorálta a dalok szövegét. Az Országos Szlovák Önkormányzat Kulturális Intézetének igazgatójával Makai Ildikó beszélgetett.

Deszken 21. alkalommal rendezték meg a Bánáti Szábort, a magyarországi szerb népzenei és egyházzenei fesztivált. A rendezvényen magyarországi, szerbiai és romániai előadók adtak ízelítőt a szerb népzene és népdal, illetve ortodox egyházzene szépségeiből. Munkatársunk, Mándity Predrág is ott volt a Szegedhez közeli, szerbek által is lakott település hagyományos zenei ünnepén.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – november 22., vasárnap, 13:00

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább