Alpok-Duna-Adria: Népszerű a „Sárakadémia”

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

A november 19-i adás tartalmából:

Ahhoz, hogy egy lombikbébi program sikeres legyen, az anya életkorán kívül, a megfelelő embrió beültetése fontos. Egy magyar kutatócsoport az embriót körülvevő folyadék vizsgálatával foglalkozik.  Az eredmények biztatóak, sőt a kutatómunkáról szóló publikációjuk szakmai díjat is nyert.  A tudósok célja, hogy a mesterséges megtermékenyítéseknél a jelenlegi 34-35 százalékos sikerességi  arányt  50 százalékra emeljék. A terveik között szerepel, egy olyan chip kifejlesztése is, amelynek köszönhetően néhány év múlva a tudományos eredményeket a gyakorlatban is alkalmazhatják majd.

Az Allgäu vidékén, még ma is találkozhatunk „vudu” varázslókkal és gyógyító emberekkel. Errefelé korábban minden faluban tudtak olyasvalakiről, aki képes a szellemek segítségével például szemölcsöt eltüntetni, vagy ráolvasással más panaszokat megszüntetni.

A Szlovén Köztársaság Egyetemi Rehabilitációs Intézete, a  Soča  nevet viseli és fennállásának  60. évfordulóját ünnepli. Évente körülbelül 18 ezer pácienst kezelnek itt.  Komoly előrelépés a teljes rehabilitációban a különböző tudományágak együttműködése, melynek legfőbb célja a páciensek független és minőségi életének megteremtése.

Baranyában, Horvátország legkeletibb részén évszázadokon keresztül minden sárból, agyagból  épült. A modern anyagok talán itt is kiszorították volna  a hagyományost, ha egy embernek nem jutott volna eszébe „Sárakadémiát” alapítani. Távoli országokból  is jelentkeznek ide érdeklődők, hogy megtanulják hogyan készül a vályogtégla  és  hogyan lehet vályogházat építeni.

A kultúra- és tájvédelem mellett kötelezte el magát a dél-tiroli Adolf Höllrigl. A sokoldalú szakembernek köszönhető például, hogy egy régi malom megmenekült a pusztulástól. Emellett a saját eszközeivel mindent megtesz  azért is, hogy megmentse  azokat  a  fűzfákat, amelyekből korábban ezen a vidéken kosarakat és más használati tárgyakat fontak.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Alpok-Duna-Adria – Duna TV – november 19., csütörtök – 7:50
Ismétlés: Duna World – november 19., csütörtök – 9:05

Olvasson tovább