Egyéb

Egy hazában: Paulo Coelho bestsellere a szekszárdi Német Színházban

Az Egy hazában november 15-i adásának tervezett témái:

„Elődeink hagyatéka” címmel rendeztek szlovák nemzetiségi napokat Mezőberényben. A szlovákok ünnepére nemcsak a helyi lakosok jöttek el, hanem a szlovákok lakta környékbeli települések folklórcsoportjai is bemutatkoztak, és szlovákiai vendégeket is fogadtak. A rendezvény fő szervezője és a szlovák kulturális élet motorja Borgulya Györgyné, aki egyebek mellett egy szlovák egyesületet is vezet. Bencsik János járt Mezőberényben.

Több éves kiemelkedő társadalmi munkájáért “Bács-Kiskun megye nemzetiségeiért” díjjal tüntették ki Csility Márkot, a bajai Szerb nemzetiségi Önkormányzat alelnökét. A kitüntetettel, aki egyben a Bajai Kulturális és Vallási Egyesület titkára, Mándity Predrág beszélgetett.

Ünnepel a Magyarországi Románok Kutatóintézete: november 21-én és 22-én tartják 25. jubileumi tudományos szimpóziumukat. A Kutatóintézet 1993-ban alakult azzal a céllal, hogy tudományos munkát végezzen és bemutassa a magyarországi románok évszázados kulturális értékeit és örökségét. Minden év novemberében magyarországi és romániai kutatók találkoznak vagy Budapesten, vagy Gyulán, hogy megvitassák legújabb kutatásaik eredményeit. Kaupert Júlia először a kezdetekről kérdezte a Kutatóintézet igazgatóját, Berényi Máriát.

Idén először rendezte meg az Országos Horvát Önkormányzat a CroTour kerékpártúrát. Ez minden évben más- és más régióban zajlik majd. A résztvevők idén az Őrvidék-Gradišće horvát településeivel ismerkedhettek meg. A kezdeményezésről Balatinácz Renáta az önkormányzat elnökével, Gugán Jánossal beszélgetett.

Miként küzd meg egy kis nemzetiségi színház azzal a feladattal, ha egy kortárs szerző bestseller művét igyekszik egyedi módon színpadra vinni, ráadásul egy olyan kisregényt, amelynek soraiból a mai napig is rengetegen idéznek közösségi oldalakon? És hogyan oldja meg a rendező, hogy a sok próza mellett a színpadi játék is megjelenjen? Szerdán a szekszárdi Német Színház Paulo Coelho, “Veronika meg akar halni” című művének saját színpadi változatát mutatta be. Erdei Krisztián is ott volt az előadáson.

Éljen a szerelem! Ezzel a címmel állított színpadra előadást a Nemzetiségi Színházi Szövetség, és az Artashat Örmény Nemzetiségi Színház. A darab a Csárdáskirálynő bemutatója centenáriumának tiszteletére készült. Oganova Eranyak beszélgetett az alkotókkal.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – november 15., vasárnap – 13:00

Korábbi adások

Videó ajánló

Olvasson tovább