Egy hazában: Megemlékezés az örmény népirtás áldozataira

Az Egy hazában november 8-i adásának tartalmából:

Armenocídium 1915-2015 elnevezéssel, az örmény népirtás áldozataira emlékező rendezvényt tartott a Budaörsi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat. Örmény genocídium címmel nyitottak kiállítást, emellett klasszikus zenei műsorral és a kerület Örmény Nemzetiségi Önkormányzatának legújabb kiadványának bemutatójával készültek. Fancsali Gábor Jánossal, a Budaörsi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnökével Oganova Eranyak beszélgetett.

Románia, Szerbia és Magyarország szlovák szervezeteinek képviselői a múlt héten találkoztak ismét Szegeden, hogy együttműködési megállapodást írjanak alá a jövő évi tervekről. A kidolgozott hosszú távú projekteket közösen nyújtják be majd a pozsonyi Külhoni Szlovákok Hivatalának. A találkozó után Iveta Hrubonová Hollerné Racskó Erzsébettel, az Országos Szlovák Önkormányzat elnökével beszélgetett.

A Magyarországi Szerb Pedagógiai és Módszertani Központ szervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a hazai szerb pedagógusok 20 tagú delegációja idén is részt vett anyaországi továbbképzésen. A helyszín nem változott – Belgrád látta vendégül az óvónőkből, általános és középiskolai illetve kollégiumi tanárokból álló csoportot. Mándity Predrág elsőként Francia Idát, az újszentiváni óvoda óvónőjét, a szerb csoport vezetőjét kérdezte a tapasztalatokról.

Több mint egy év telt el a békéscsabai „Szent Miklós” Román Ortodox Templom újraszentelése óta. Sok éven át tartó felújítási munkálatok fejeződtek be tavaly, ezután iktatták be Aurel Raul Bătrîn Atyát, a templom mostani parókusát. A templom története szorosan kötődik a csabai román közösség életéhez. Bauer Ádám Bihari Mihállyal, a templom egykori gondnokával tekintette át az 1836-ban épült templom elmúlt két évtizedét.

Pécs és a horvátországi Samobor együttműködését Zlatko Prica, a Pécsett született és Samoborban élt horvát festőművész munkásságának tisztelete hívta életre. A „Vesna és Zlatko Prica Művésztelep Közhasznú Alapítvány” 2006. óta az Istriai-félszigeten lévő Tár településen – amely Zlatko Prica kedvelt nyaralóhelye volt – alkotóházat tart fenn, ahol horvát és magyar képzőművészek, illetve tehetséges gyerekek dolgozhatnak. A festő gyakran járt vissza Pécsre, szoros kapcsolatot alakítva ki a város értelmiségével, kulturális intézményeivel, illetve az ottani horvát közösséggel. Jövőre lesz a művész születésének 100.évforldulója. Ebből az alkalomból az Alapítvány elnöke Samoborba látogatott, ahol a jövő évi programokról egyeztetett a kuratórium tagjaival. Hári Józsefet Füri Tamás kérdezte.

Ismét népszerűvé vált a zenekedvelő gyermekek körében a harmonikázás. Ez nagyon fontos a sváb települések számára, hiszen a több száz magyarországi német kórusnak és tánccsoportnak harmonika-kíséretre is szüksége van. Az igényeket azonban nem könnyű egyik napról a másikra kielégíteni. Kéméndi Tamás a baranyai Himesházáról származik, több zeneiskolában tanít, de harmonika-táborokat is szervez, hogy a gyerekek kedvében járjon. Arnold Krisztina beszélgetett vele.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – november 8., vasárnap, 13:00

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább