Ismét a boroké a főszerep a Korkóstolóban

Hallgassa meg!

A Korkóstoló november 8-i adásának tartalmából:

– Ez a Márton-nap igen ravasz ünnep, mert sok helyen erre hivatkozva már november 5-én megkezdődtek az eszem-iszom rendezvények, miközben az utolsókat november 15-én tartják. Mindenütt az újboré a főszerep. A borászok ünnepelnek és megpihennek egy kicsit. És már hogyne csúszna jól a liba is! A római időkben november 11. a téli évnegyed kezdő napja volt, ekkor az új termésből és az újborból tartottak nagy lakomát. A Korkóstoló most nem fesztiválról jelentkezik, hanem egy borászt keres fel a Mátrai Borvidéken, Gyöngyöspatán. Bernáth Magdolna, a Nandi Pince és Vendégház tulajdonosa megmutatta a többszáz éves pincét, és természetesen előkerült az újbor és szóba jött a liba is.

– Csetvei Krisztina a műszaki menedzser pályáról érkezett a szőlő, a prések és a hordók birodalmába. Nem példát követett, az ötlet magától jött, a családja meg csodálkozott és aggódott miatta. De ő boldog. Móri és somló-hegyi borai igazi szerelemgyerekek. A pincében érzi jól magát, mint mondja, ott van biztonságban. A boroshordókon üzeneteket hagy a készülő nedűknek és beszél is hozzájuk.

– Szekszárdi borral festett vinorellek. Avagy amikor a merlot, a kadarka vagy éppen a rozé nem pohárban, hanem képen érvényesül. Czirok Róbert így fest. Egyébként grafikusként és tetováló művészként keresi a kenyerét, a festészet csak a hobbija. Nem is adja el a képeit, csak velük népszerűsíti a szekszárdi borokat. Művein gyakran ezért is látni szekszárdi kötődésű embereket, tájakat. Megfestette már Lázár Ervin írót is.

– Alessandro Arena a kilencvenes évek elején üzleti ügy miatt érkezett Magyarországra az édesapjával, aztán az egész család itt ragadt. Azt mondja, mindazt megtalálta, amit keresett: jóbarátokat, feleséget, hasonló pezsgő hangulatot, mint Olaszországban. Számos helyen dolgozott, mígnem az Akademia Italia séfje lett. Itt nemcsak igazi olasz ételeket, süteményeket és egyéb finomságokat fogyaszthatunk, hanem főzni is tanulhatunk.

– Az idei filmtermés sikeres darabja „A fekete múmia átka” című tévéfilm, amely Rejtő Jenő „A detektív, a cowboy és a légió” című regényéből készült. A film egy 30’-as évekbeli klasszikus pesti kávéházban játszódik, ahol a ponyvaregényírók tengetik napjaikat, és igyekeznek ihletet meríteni a konyakból, a szivarfüstből, vagy épp az egymástól ellopott jegyzetekből. (A fekete múmia átkát legközelebb november végén nézhetjük meg a Duna Televízióban.) Madarász Istvánt, a film rendezőjét Burkert Rudolf nemcsak az örökkévalóságnak szánt alkotásairól kérdezte, hanem a szűkebb közönségnek készült, rövidebb életű, konyhai produkcióiról is.

Korkóstoló – Kossuth – november 8., vasárnap, 9:30

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább