Egyéb

Az egyszülős családokról Napközben

A Napközben november 9-i adásának tartalmából:

– Az előrelátó próbálja elkerülni a bajt és védőeszközöket használ. De mi van akkor, ha a berendezés látványával csak a lelkünket nyugtatja meg, mert ha működnie kellene, hatástalan marad. Ekkor mondhatjuk, hogy több kárt okoz, mint hasznot, mert még a figyelmünket is elaltatja. Rengeteg használhatatlan, életveszélyes szénmonoxid jelző berendezés van forgalomban… A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megkezdi a szén-monoxid riasztók ellenőrzését. Az ellenőrzés célja a családok és a fogyasztók biztonságának és egészségének védelme, illetve a megfelelő és nem megfelelő termékek feltérképezése annak érdekében, hogy a készülékeket mindenki biztonsággal használhassa. Ezek a készülékek életmentőek lehetnek, de nem szabad kizárólag a szén-monoxid mérőre bízni a család életét. A fűtőberendezéseket minden évben ellenőriztetni kell. És arról is gondoskodni kell, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék.

Hallgassa meg!

– Egyedülálló anya. Manapság sajnos egyre gyakoribb jelenség a gyermekét egyedül nevelő szülő, legfőképpen a gyerekkel/gyerekekkel egyedül maradt édesanya. Az egyszülős családokról, esélyegyenlőségről, az egyedülálló szülők jogi, munkahelyi, továbbképzési lehetőségeiről, közösségi lehetőségekről beszélgetünk majd. De szó lesz jogi, munkavállalási és pszichológiai kérdésekről is.

Hallgassa meg!

– A rejtett kancsalság, amely a látszatra egészséges szempár együttműködési zavara. Lehet, hogy a látószerv egészséges, minden szemizom ép, a látásélesség is tökéletes, jó a szemüveg vagy nem is kell, mégsem tudja a közeledő tárgy folyamatosan változó távolságát észlelni, megbecsülni, vagy nem jól integrálja ezt a mozgással, és a labda már orrba is nyomta. Vagy mellé nyúlt. Ha lehet el is kerüli ezeket a helyzeteket, más sportot választ. Vagy gyengén olvas és akár diszlexiásnak is tűnik. A fent felsoroltaknak egyéb okai is lehetnek. Például a kétszemes együttlátás problémája.

Hallgassa meg!

– Közösségi barkácsműhely!
Megnyílt az első közösségi műhely Budapesten, ahol minden eszközt biztosítanak a barkácsoláshoz!
A műhelybe bárki bejöhet és dolgozhat. Három célközönségre számítanak: szakmabeli tanulók és pályakezdők, legyenek bár asztalosok, formatervezők, építészek, akiknek nincs hol gyakorolniuk, alkotniuk, És azok, akik régóta szeretnének csinálni egy madáretetőt vagy saját dizájnbútort alkotni, de eddig nem volt hol nekilátni. Vagy azt sem tudtuk, hogy kell.

Hallgassa meg!

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább