×

Túl az Óperencián: Csákányi László-emlékhét

A Jászai Mari-díjas színművész 1921-ben született a burgenlandi Németújváron, de szülei áttelepültek Vas megyébe, és az iskoláit már Szentgotthárdon végezte.

A Színművészeti Akadémiát 1942-ben végezte el, nem sokkal ezután a Nemzeti Színházhoz került, ahol csak kevés időt tölthetett, mert 1945-ben hadifogságba esett. 1948-as hazatérését követően megfordult a Pesti Színházban és a Fővárosi Operettszínházban, később pedig a Vígszínház, a József Attila Színház és a Vidám Színpad művésze volt. Sokoldalú színészként egymástól merőben eltérő karaktereket is rendkívül jól formált meg, e tehetségét számos magyar filmben is kamatoztatta. Mindezek mellett rendkívül népszerű szinkronszínész is volt, az ő hangján szólat meg Frédi, a kőkorszaki szaki és a Vukból Karak is. Az 1992. november 3-án elhunyt feledhetetlen művészről és önmagáról is mesél a hét második felében lánya, Csákányi Eszter Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Már 23 éve nincs közöttünk Csákányi László, mégis alig van olyan nap, amikor ne lenne hallható a rádióban vagy a televízióban jellegzetes hangja. Kevesen tudják csak róla, hogy egészen fiatal korától „lacibácsizták” és bár népszerű volt a nők között, egy kicsit azért mindig küzdött a gátlásossággal. A szülei papnak szánták, és éppen egy operett előadás csábította el a színészi pályára.

Emlékezzünk együtt erre a remek komédiásra, aki a műfaji különbségekről csak annyit mondott: „A jó színész mindent tud”.
Várja Önöket a készülékek elé a szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya.

Túl az Óperencián műsoroldal >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább