Hirtling István színművész a Korkóstolóban

Hallgassa meg!

A Korkóstoló november 1-i adásának tartalmából:

Trombitás Tamás Munkácsy-díjas képzőművész 1985-ben egy kiállítása után úgy döntött, hogy búcsút int Budapestnek és az addigi életének. A Káli-medencébe költözött egy felújított parasztházba. A természet, az itteni élet szinte rögtön olyan szépen hozzásimult, mint háziasszonyához a tejért sündörgő macska. Aztán már egyre ritkábban vette kezébe az ecsetet, míg a borászat egyre inkább lekötötte a figyelmét. Ma kiváló borai vannak. Művészete pedig a borok palackjairól köszönnek vissza, ott viszont jobban élnek, mint valaha.

Kolikukta. Két kollégista ezen a néven indított pár évvel ezelőtt egy praktikus blogot, amellyel azt akarják bebizonyítani, hogy koleszban is lehet kevés pénzből jót főzni. Olcsóság, egészség és egyszerűség. És nem mellékesen, a kollégiumi körülmények, köztük a lepukkant lábasok, életlen kések és egyebek figyelembe vétele is! Ezek az irányelvek. A blog írói ma már befejezték a tanulmányaikat, de nem hagytak fel a blogolással, és most olyan vállalkozó kedvű kollégistákat keresnek, akik tovább folytatnák az ötletelést.

Szerelemmel kezdődött. Nagy Péter, a Nyakas Borászat vezetője, menedzsere ugyanis egy szép napon nemcsak a Budai-hegység, a Zsámbéki-medence lankás, dombos tájaiba, hanem a Nyakas Pincészet tulajdonosának a lányába is beleszeretett. Olyannyira, hogy még a kellemes görögországi munkáját is otthagyta, és a neves borászathoz szegődött. A budai borvidék vonzerejének nemcsak a jó bor és a szép lányok, hanem a lovassport is nagyon fontos eleme.

Van, aki a kocsiját, van, aki a lakását, és most már olyan is akad, aki a vacsoráját osztja meg másokkal egy vendégváró, étkezős applikáció segítségével. A civilek, akik otthon a saját konyhájukban vitézkednek, most már nem csak képekben oszthatják meg gasztrosikereiket a közösségi oldalakon, hanem élőben is, igazi vendégekkel. Vagyis, ha kezdünk éhesek lenni, és unjuk a szokásos kifőzdét meg a gyorséttermeket, csak előkapjuk az okostelefonunkat, amelyen az alkalmazás térképe kiadja a számunkra közel lévő, éppen aktív házigazdákat. Megjelenik egy fénykép arról, hogy mit kínálnak és mennyiért. Az alkalmazás egy magyar csapat találmánya, és a világon teljesen egyedülálló.

Hirtling István Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész két kisgyermek édesapja. Bár túlnyomórészt komoly felnőtt darabokban játszik, azért vannak olyan előadások, amelyeken Márton és Rozina is láthatja a papát a színpadon. És nemcsak ott, hanem a konyhában is, pedig a sármos művésznek nemcsak több budapesti fellépése van, hanem negyedik éve a székesfehérvári színház tagja is. Szóval, sokat utazik, de ha hazaér, gyakran örömmel hódol az egész család a leves imádatnak.

Korkóstoló – Kossuth – november 1., vasárnap, 9:30

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább