Egyéb

Egy hazában - Emlékezés az eltávozottakra

Az Egy hazában november 1-i adásának tartalmából:

Emlékezés az eltávozottakra: a Pécs-Baranyai Szerb Egyesület és Lánycsók Község Önkormányzata szervezésében, a “Szerb kultúra napja Baranya megyében” elnevezésű rendezvénysorozat keretén belül a lánycsókiak és a baranyai szerbek megemlékeztek az 50 évvel ezelőtt lebontott szerb ortodox templomról és az egykori szerb lakosokról. Megszentelték egyúttal azt a 11 épen maradt szerb síremléket, amelyek az elhagyatott helyi szerb temetőből kerültek át a központi temetőbe. Mándity Predrág is ott volt a megemlékezésen.

„A drótos megdrótozza a Napot” – ezzel a címmel jelentetett meg hangoskönyvet a Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület. A faluban is jól ismert néhai Jánszki Marisa néni pilisi népmeséit helyi szlovák nyelvjárásban tartalmazó CD-t a pilisi szlovákok régiós központjában, Pilisszentkereszten mutatták be. A lemez eredeti, 77 szlovák népmesét tartalmazó könyvváltozata a néhai Lami István áldozatos gyűjtőmunkájának gyümölcse, a kötet szerkesztője Papucsek Gergely volt. Vele és Jánszki Marisa néni dédunokájával, a Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület elnökével, Galda Leventével beszélgetett Makai Ildikó.

Ötnapos programsorozattal mutatták be színes kultúrájukat a héten Székesfehérváron a Magyarországon élő horvátok. A Horvát Kulturális Héten a filmművészettől a gasztronómiáig számos területbe nyerhettek bepillantást az érdeklődők. Pavlekovics András riportja.

Szellemi kulturális örökségünkről rendeztek magyar-román konferenciát Békéscsabán, a Munkácsy Mihály múzeumban, amely több évtizedes romániai kapcsolatokkal rendelkezik A tanácskozáson elhangzott, hogy a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékébe Békés megyei értékek egyelőre nem szerepelnek, így most bemutatkoztak azok a Békés megyei örökség-elemeket hordozó közösségek, akik a jövőben felkerülhetnek erre a listára. Többek között a méhkeréki román táncokról is hallhattak a jelenlévők, erről Bauer Ádám beszélgetett Martyin Emilia és Roxin Renáta néprajzkutatókkal.

Dunakeszi német nemzetiségi önkormányzata nemrégiben meglátogatta Baranya Megyét, többek között a Mecseknádasdi iskolát, mert hazai német úticélokat illetve partnereket keresnek. Elsősorban az iskolásoknak szeretnék megmutatni, hogyan is élnek az „igazi” svábok, hiszen Dunakeszi lakossága ugyan részben német, de a családok nagy része máshonnan származik, sokszor már csak nevük emlékeztet a német származásra. Arnold Krisztina találkozott a dunakeszi küldöttséggel, és Mervald Annát, a Dunakeszi német nemzetiségi önkormányzat elnökét kérdezte.

Harminc ország gyermekeinek, fiataljainak részvételével tartották meg a héten a Budapest Csillagai Fesztivált. A 14. Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál az ukrajnai „GALSZ” nevű szervezet közreműködésével és a „BARVINOK” Nemzetközi Jótékonysági Alapítvány támogatásával jött létre, célja a tehetséggondozás, az együttműködés erősítése. Az idei rendezvénysorozat helyszínei a magyar főváros mellett Szlovénia, a szlovákiai Liptószentmiklós, valamint Prága, Bécs, és Odessza. A budapesti gálaműsor után Oganova Eranyak először az egyik szervezőt, Matola Katalint kérdezte.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – november 1., vasárnap, 13:00

Videó ajánló

Olvasson tovább