Alpok-Duna-Adria: Az első szlovén hangos játékfilm öröksége

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

A november 5-i adás tartalmából:

Bajorországban azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy 6 év múlva már az energiafogyasztás felét megújuló energiaforrásokból fedezik. Azért, hogy támogassák a lakosság részvételét a megújuló energiára történő áttérésben, a német kormány olyan jogszabályokat fogadott el, amelyek lehetővé teszik azoknak, akik csak néhány napelemmel rendelkeznek a házuk tetején, hogy némi bevételre tegyenek szert azok hasznosításából. Így egyre többen élnek ezzel a lehetősséggel, ahogy az Mühldorf am Inn településen is történt.

Az első szlovén hangos játékfilm örökségét köti össze Baska grapa területével az a tematikus túraút, amelyet nemrégiben alakítottak ki. A helyiek büszkék erre és pontosan tudják, hogy 1947-ben hol rögzítették a Saját földön című film egyes jeleneteit. A ma már kultikus alkotás a hazájában nagy népszerűségnek örvend. 1949-ben a Cannes-i filmfesztiválon vetítették, ahol a nemzetközi nyilvánosság is nagy érdeklődést mutatott a partizán témakör iránt.

Az elmúlt száz évben a kereskedelmi célú gyümölcstermesztés teljesen megsemmisítette több ezer ősi fajta termesztését. Az ízetlen hibridek és „műanyag“ kinézetű gyümölcsök áradatában fokozatosan tudatosul az emberekben az ősi fajták termesztésének fontossága. Horvátországban is egyre többen szeretnék megmenteni a régi gyümölcsösökből származó ízletes, jó illatú alma- és körtefajtákat, és ily módon fenntartani a biológiai sokféleséget.

Ifjú zongoristák a világ minden részéről Eppanban, Bolzano mellett találkoznak évről évre, hogy tovább képezzék magukat. Az ottani kastélyban rendezett mesterkurzust a köztiszteletben álló zongoraművész, tanár és karmester Andrea Bonatta hívta életre.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelye, egyházi és művészettörténeti központja. A főapátság vonzereje és a környék természeti adottságai miatt a város Magyarország turisztikai térképén az egyik leglátogatottabb célpontnak számít. Itt található Magyarország első, legősibb iskolája is. Alapítása 996-ig követhető vissza: István király fiát, Imre herceget is itt oktatták a bencés szerzetesek.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – november 5. csütörtök 7.50
Ismétlés: Duna World – november 5. csütörtök 9:05

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Videó ajánló

Olvasson tovább