Domovina: Jánszki Maris néni pilisszentkereszti népmeséi

A Domovina november 2-i adásának tartalmából:

1. „A drótos megdrótozza a Napot” – Jánszki Maris néni pilisszentkereszti népmeséi
„Hol volt, hol nem volt, hegyen-völgyön, az üveghegyen is túl, ahol a nyúl kergette a kutyát, s az eb hájat árult, hol a víz szóródott, a homok pedig folyt, s ahol a békák is bocskorban jártak – hát ott volt egy rét.
A réten állt egy fa, az ágán lógott egy tarisznya. S a tarisznyában 77 mese szunnyadt. Hát most szépen üljetek le és hallgassátok meg őket!” -így kezdődik a Jánszki Maris néni pilisi népmeséit pilisszentkereszti nyelvjárásban tartalmazó, a Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület tagjainak közreműködésével született hangoskönyv.
A lemez eredeti, 77 pilisi népmesét tartalmazó könyvváltozata, a néhai Lami István áldozatos gyűjtőmunkájának gyümölcse, „A drótos megdrótozza a Napot” címmel, 15 évvel ezelőtt jelent meg.

2. A tardosi szlovákság kincseiről
A Domovina második felében Komárom –Esztergom megyébe látogatunk, mégpedig Tardosra, ahol szeptember 19-én tartották a Tardosi Szlovákok Napját. A kultúrműsorban fellépett a falu szlovák hagyományőrzőinek apraja-nagyja. Megtartották a Gerecse Énekkar „Azok a tardosi hegyek“ címet viselő, új lemezének keresztelőjét is. A műsorban szerepelt a Tatabánya-Bánhida, Vértesszőlős és Tardos kórusaiból alakult közös énekkar is, A Domovina fennmaradó perceiben Komárom-Esztergom megyébe látogatunk, mégpedig Tardosra, ahol szeptember 19-én tartották a Tardosi Szlovákok Napját. A kultúrműsorban fellépett a falu szlovák hagyományőrzőinek apraja-nagyja. Megtartották a Gerecse Énekkar „Azok a tardosi hegyek“ címet viselő, új lemezének keresztelőjét is. A műsorban szerepelt a Tatabánya-Bánhida, Vértesszőlős és Tardos kórusaiból alakult közös énekkar is, de természetesen, ahogy illik, először mindnyájan a templomban jöttek össze. de természetesen, ahogy illik, először mindnyájan a templomban jöttek össze.

Domovina – Duna – november 2., hétfő, 7:50

Szerkesztő: Antala Zsuzsanna
Szerkesztő munkatárs: Hruboňová Iveta
Műsorvezető: Antala Zsuzsanna

Korábbi adások>>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => „A drótos megdrótozza a Napot”
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2015/10/Mesék-4.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Tardos
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2015/10/Tardos-3.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább