Szellem a fazékból: A magyar konyha nagymesternői

Hallgassa meg!

A szakácskönyvek többségét férfiak írták és írják. De vajon miért? Hiszen a konyhában mindig is a nagybetűs Nők voltak az urak. Ők határozták meg, milyen ételek keverednek a tiszteletreméltó “magyar hasakba”. Mégis, az első szakács, akinek a neve is fennmaradt, egy Gúnya nevezetű férfi volt. Aztán jött Czifray István, Magyar Elek, Gundel Károly…
A főzőasszonyok neve homályban maradt. Az egyetlen mű, amit a régi századokból emlegetni szoktunk, Bornemissza Anna kéziratos szakácskönyve, ám ezt a receptgyűjteményt sem ő írta, hanem Keszei János konyhamester fordította németből, a fejedelemasszony csak a megbízást adta. No meg a pénzt. Vinkó József ezen a szombaton megidézi a fazék hölgy szellemeit. Bemutatja Önöknek Wigandnét, Rézi nénit, Zilahy Ágnes, Móra Ferencnét. A magyar konyha nagymesternőit. A jelent a modern magyar konyha két nagyasszonya, F. Nagy Angéla és Frank Júlia képviseli. Főzzenek ezen a hétvégén is Vinkó Józseffel és vendégeivel.

Szellem a fazékból – Kossuth – október 24., szombat, 9:30

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább