Korkóstoló: A jó bor művészet

Hallgassa meg!

A Korkóstoló október 25-i adásának tartalmából:

Az evés lélektana
Öröm és szorongás. Mindkét érzés egyre többeket érint akár egyszerre is a táplálkozás kapcsán. A mai ember mai dilemmája. Hízzunk és faljunk vagy karcsúk legyünk és éhezzünk? De egyik választás sem zárja ki a szorongást. Másrészt úgy tűnik, hogy a modern ember éhségérzetét nem mindig az evés utáni vágy irányítja, hanem réges-régi, tudatalatti erők. És vajon az evés a gyönyöre vagy éppen a finnyásság hogyan hatott az emberré válásra?

Komolyzene és lakoma
Ma már elképzelhetetlen, hogy komolyzenei koncerteken egyen-igyon és mulasson a közönség – pedig hajdan Mozart korában így volt. Egy-egy előadás akár órákig is eltartott, és könnyed mulatságba is fordulhatott. Aztán kialakult az úgynevezett koncertkultúra. Vagyis a közönségnek csöndben, fegyelmezetten kell végighallgatnia egy komolyzenei hangversenyt. A fellépők olykor igyekeznek oldani ezt a komolyságot és a játékuk mellett különleges történetekkel színesítik a koncertet. Így tesz Mező Péter hegedűművész is. Az Auer Vonósnégyes vezetője a pódiumon is szívesen mesél ételről, italról, no és persze muzsikáról.

Az olaszrizling népszerűsítése
Rizling Generáció Egyesületet hoztak létre Balatonfüred-Csopak történelmi borvidék fiatal szakemberei. A közösséget 25 tagpincészet alkotja, a legnagyobb termelőktől a kisebb kézműves borászokig. Közös hitvallásuk az olaszrizling. A fiatal, második generációs borászok a borvidéki és nemzedéki összetartozás, együttműködés érdekében fogtak össze. Küldetésüknek tekintik a Balatonfüred-Csopaki történelmi borvidék tradicionális borainak a népszerűsítését.

A mátrai borvidék – Gyöngyöstarján
A mátrai a második legnagyobb magyar borvidék. A múlt héten egy gyöngyösi borászatot mutattunk be, most a közeli Gyöngyöstarjánba látogatunk, de csak virtuálisan. Vendégünk Benedek Péter, a Benedek Pince tulajdonosa, aki az újonnan megnyílt Pesti Vigadó éttermében, a Wineglass Sajtóklub októberi vendége volt. Péter a Corvinus Egyetem szőlész-borász szakán szerzett diplomát, majd kaliforniai tapasztalatok birtokában kezdte el a világfajták „csúcsrajáratását” a Mátra lábánál. Öccsével együtt most már ők viszik a gazdaságot.

A jó bor művészet
Kovács Ákos Kossuth-díjas zeneszerző és előadóművész nagy rajongója a gasztronómiának, igényes borbarát. Igaz, nem hivatásosként kóstol, vagyis nem elemez sem tanninokat, sem savgerincet. Éppen 10 évvel ezelőtt nyitott saját borpatikát, ahol mindenek előtt a bor kultúráját, egyediségét és művészetét kívánja másoknak is átadni, megmutatni. Szerinte a jó bor hagyomány és kreativitás egyszerre, tehát művészet, alkotói gesztus.

Korkóstoló – Kossuth – október 25., vasárnap, 9:30

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább