Egyéb

Befejeződött a Szerb Kultúra Hónapja

Az Egy hazában október 25-i adásának tartalmából:

“Németek Magyarországon” konferencia
A Pécsi Tudományegyetem „Német Történelem és Kultúra Délkelet-Közép-Európában” elnevezésű Alapítványi Tanszéke „Németek Magyarországon” címmel konferenciát tartott kedden a pécsi Lenau Házban. Az intézmény 8 év után most mérföldkőhöz érkezett: egy korszak lezárul eddigi vezetője,Gerhard Seewann professzor távozásával és egy részben új időszak kezdődik új vezetője, dr. Tóth Ágnes történész irányításával, akivel Gerner Éva beszélgetett.

Befejeződött a Szerb Kultúra Hónapja Magyarországon
Befejeződött az idei Szerb kultúra hónapja Magyarországon elnevezésű rendezvénysorozat. A Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ szervezésében, a Szerb Országos Önkormányzat védnöksége alatt, egy hónapon keresztül a szerb kultúra szépségeit mutatták be Magyarország számos településén. Mándity Predrág járt Szerbia budapesti nagykövetségén, ahol a rendezvénysorozat záróünnepségét tartották.

Iskolai színházi társulatok találkozója
Az Országos Horvát Önkormányzat egyik kiemelkedő rendezvénye a Croatiada, amelynek keretében Pécsett rendezték az iskolai színházi társulatok idei találkozóját. A mostani rendezvényen öt horvát általános iskola képviseltette magát. Füri Tamás járt a fesztiválon, beszélgetőtársai voltak: Muityné Molnár Éva, a rendezvény főszervezője, Vidákovics Szláven, a Pécsi Horvát Színház igazgatója, Rácz Erika, a murakeresztúri általános iskola horvát nyelvtanára, valamint két színészpalánta, Nagy Natanel és Gálity Máriná.

“Ismerd meg gyökereidet”
Idén 9. alkalommal rendezték meg az Erdei iskola projektet Szlovákiában, Kisgaramon, „Ismerd meg gyökereidet” címmel. Ehhez a szlovák kormány nyújt évek óta támogatást, most 5 turnusban 250 fiatal gyakorolhatta a szlovák nyelvet. Bencsik János az első csoportot látogatta meg, két magyarországi iskola tanulói voltak együtt egy szerbiai iskola nebulóival. Munkatársunk elsőként a projekt megálmodóját, Egyedné Baránek Ruzsenkát szólította meg.

Román Kulturális Napok Makón
Román Kulturális Napot tartott a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat a Maros-parti Zöld Házban, festői környezetben. Hagyományőrzö táncegyüttesek léptek fel Elekről, Gyuláról, de a romániai Pécskáról is érkeztek vendégek. A kulturális program mellett a gasztronómia is szerepet kapott – bográcsban készítettek finomságokat a Magyarcsanádról, Lökösházáról, Makóról és Pécskáról érkezett csapatok. Kaupert Júlia először Birta Júliát, a Makói Román Önkormányzat elnökét kérdezte.

Örmény Genocídium Emlékhangverseny
Örmény Genocídium Emlékhangversenyt rendezett a Budapest-Terézvárosi valamint a Budaőrsi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat az Avilai Nagy Szent Teréz Templomban. A közönség a Svájcban élő örmény muzsikus: Haig Vartan szerzői estjét hallgathatta meg. A páratlan zenei esemény létrejöttéről beszélgetett az egyik szervezővel, Wertán Kingával Oganova Eranyak.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – október 25., vasárnap, 13:00

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább