Az Alpok, a Duna és az Adria: Menedék a hegyek között

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

Az október 22-i adás tartalmából:

A Trieszt környékén működő első és ez idáig egyetlen szociális gazdaság – egyfajta menedék a hegyek között –   remek példája a különféle hátrányos helyzetű és szociális problémákkal küzdő emberek foglalkoztatásának. Az itt élők nagyobb eséllyel találják meg újra a helyüket a társadalomban. A szociális gazdaság ugyanis lehetőséget kínál a közösséghez tartozóknak a munka világába való visszatalálásra, s emellett kifejezetten hasznos terápiás célokat is szolgál.

A ljubljanai Egészségügyi Központban már 13 éve működik az egészségbiztosítással nem rendelkezők számára kialakított ambulancia.  Ez az intézmény a civil szervezetek és a helyi közösségek együttműködésének eredményeképpen jött létre. A szolgáltatást igénybe vevők itt az orvosi ellátáson kívül ingyenes gyógyszereket és ruhákat is kapnak.

Augusztusban a brazíliai Sao Paolo-ban rendezték meg a World Skills-t, a szakmák  világbajnokságát. A nagyszabású verseny az iparos- és szolgáltató szakmák tekintélyének növelését és a képzési rendszerek minőségének vizsgálatát szolgálja. Idén magyar sikerrel is büszkélkedhettünk, de hasonlóan erős csapattal érkezett Ausztria, Dél-Tirol és Németország is.

A horvátországi Vrniken található a mediterrán térség  legrégebbi kőfejtője. Itt már az ősidők óta  bányásznak követ, amelyet számos építkezésen használtak fel világszerte. A kőfejtő ugyan már fél évszázada nem működik, a sziget azonban továbbra is az emberi erőfeszítésről és kitartásról mesél.

A kőkorszaki nyílhegyektől a rómaiak kézi malmain és a középkori szövőszékeken át egészen a telefonok és oldtimerek világáig több mint 10 ezer évet ölel fel az a kiállítás, amely egy Bolzanó déli részén fekvő, szőlőtermelő faluban található.  Ez a múzeum a legrégebbi a maga nemében egész Dél-Tirolban, tulajdonosai egy apa és a fia.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Alpok-Duna-Adria
Duna TV – október 22., csütörtök – 7:50

Ismétlés: Duna World – október 22., csütörtök – 9:05

Olvasson tovább