Devich Márton heti ajánlója

Devich Márton a mérnöki pályát cserélte fel az újságírásra. A Magyar Nemzetnél és a Heti válasznál eltöltött két évtized után az MTI-ben alapítja meg a kulturális szerkesztőséget. Jelenleg a Duna Médiaszolgáltató Zrt. kulturális főszerkesztője. Három gyermek édesapja, felesége zongoraművész, s mint az ajánlóból is láthatjuk, az ő élete is szorosan kötődik a zenéhez.

A Magyar Krónika az azonos című folyóirat írásai alapján készül. Az első adás azért állt közel a szívemhez, mivel a Zeneakadémiára kalauzolta el a nézőket. A műsor nagyon szépen van filmezve, s csupa olyan embert szólaltat meg – a legutóbb például Vígh Andreát, vagy Freund Tamást – akikre mindig érdemes odafigyelni (hétfő, Duna 23.15).

A keddi kínálatból ismét a zenét választom, s a MüpArt Classic koncertjére hívom fel a figyelmet. A késői óra ellenére is érdemes fennmaradni, hiszen Bogányi Gergely A határtalan Liszt című zongoraestje igazi csemegének ígérkezik (Duna 22.50).

Szerdán újfent egy kései adást ajánlok, az Aranymetszést. A Kulturális főszerkesztőség egyik legfontosabb heti műsora mindig a legizgalmasabb eseményeket mutatja be. Ötletei nyomán színvonalas hangversenyekre, színielőadásokra és kiállításokra látogathatunk el (Duna 23.00).

Legyünk következetesek, így másnap is egy éjszakába nyúló érdekességet karikáztam be. Az Ars nova, kortárszenei összeállítás minden nap jelentkezik, s a XX-XXI. század zenéjét teszi közkinccsé. Csütörtökön többek között két csodálatos előadó, Maros Éva hárfaművész játékában és Pászthy Júlia énekes hangjában gyönyörködhetünk (Bartók Rádió 23.00).

A pénteki, október 23-ai ünnepi műsorfolyamban igazi kuriózumot – Mészáros Péter Radio Free Moscow című rádiójátékát – találtam. Keretét egy amerikai orosz nyelvű rádióadó 1956. október 23. és november 4. közötti adásai adják, amelyekben a fő hangsúlyt értelemszerűen a magyar forradalom kapja. A történetszövésbe jól illik a műsorvezető pár szerelmi konfliktusa (Kossuth Rádió 21.30).

Kálmán Imre örökzöld operettje, a Csárdáskirálynő fontos évfordulóhoz érkezik: egy évszázada, november 13-án mutatták be Bécsben. A sláger-dalművet a születésnapja nyomán ismét láthatjuk Szinetár Mikós rendezésében, az immár klasszikus filmben a főszerepeket olyan világsztárok keltik életre, mint René Kollo, vagy Anna Moffo (szombat, Duna 14.55).

Vasárnap az egész családunk a Magyarország szeretlek!-et nézi. A műsor elévülhetetlen érdeme már az is, hogy e fontos szókapcsolatot széles körben népszerűsítette. A profi műsorvezetőknek és a témaválasztásnak köszönhetően egy nagyon vidám, felhőtlen estének, a hét méltó lezárásának lehetünk mindig részesei (Duna 19.40).

Videó ajánló

Olvasson tovább