Sába királynője ismét Budapesten

A Halljad Izrael október 16-i adásában Bartos Csaba, a Magyar Állami Operaház csellóművésze a közelgő Goldmark-maratonról beszélt.

A közeljövőben kerül megrendezésre a Goldmark-maraton. De mi is ez a rendezvény?
Ez egy nagyon érdekes kezdeményezése a Magyar Állami Operaháznak. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 30 évvel ezelőtt már rendezhettem egy Goldmark sorozatot, a művész halálának 70. évfordulójára. Most ennek a folytatását rendezhetjük meg, immár a megújult Erkel Színházban. Itt kerül be a kőszínházba, mert a Margitszigeten, nyáron a szabadtérin előadjuk Goldmark Károly Sába királynője operáját. Az operáról egy nagyon érdekes aspektusból el kell mondani, a XIX. század végén keletkezett, s a bécsi bemutató érdekében akkor olyan emberek fogtak össze, mint gróf Andrássy Gyula vagy épen Liszt Ferenc. Budapestre a bécsi bemutató után egy évvel került, itt is nagy sikerrel. Az Operaház műsorra is tűzte Gustave Mahler vezényletével, de vezényelte Richard Strauss is. Ebből is látszik, ez egy nagyon rangos operaelőadás volt. Kis ugrás, a darab eljutott Szentpétervárra is, de Buenos Airesbe is, ahol Caruso is énekelt benne. Ez egy olyan egykor nagysikerű darab, ami az utóbbi évtizedekben elsikkadt.

Sehol nem is lehetett látni?
Volt egyszer egy koncertszerű bemutatás 2000-ben, pontosabban részletek, mégpedig a Zsidó Nyári Fesztivál keretében, a fesztivál vezetője, Vadas Vera nagyon pártolta ezt az előadást. De előadták még 2002-ben Németországban is.

Miért ilyen kevésszer adják elő Goldmarkot?
Roppant egyszerű a válaszom: Nem tudom.

Tesz valamit a Magyar Állami Operaház, hogy Goldmark népszerűbb legyen?
Az Operaház „mindössze” annyit tehet, hogy újra műsorára tűzi a Sába királynőjét. A mostani maratonnak és a 30 évvel ezelőttinek is az az érdekessége, hogy Goldmark kamarazenéjét még kevésbé ismerik, ezen szeretnénk változtatni. A 30 évvel ezelőtti rendezvényen játszottuk először Goldmark Károly zongorás trióit, ezt szerencsére CD-re is vettünk. Amikor az Erkel Színházat alaposan megnéztem, akkor vettem észre, hogy akár csillagszórót is gyújthatunk az évfordulók kapcsán, hiszen Goldmark 1830-ban született, 1915-ben halt meg, így mindkét időpont is aktuális az idei bemutatóhoz.

Ha jól tudom, akkor nem csak Goldmark Károlyról emlékeztek meg, hanem Auer Lipótról is, de mi közük van egymáshoz?
A Sába királynője bemutatója az Erkel Színházban lesz. Erkel Ferenc volt a Budapesti Filharmóniai Társaság alapítója, a társaság tiszteletbeli tagja volt Goldmark Károly, Auer Lipóttal együtt. Ő játszotta el 1900-ban Goldmark hegedűversenyét a Filharmóniai Társaság meghívására.

Köszönöm a beszélgetést.
Breuer Péter

A cikk a 2015. október 16-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Olvasson tovább