Izraeli helyzetelemzés Ilan Morral

A Halljad Izrael október 16-i adásában Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete beszélt a legújabb konfliktusokról, de szóba került Irán erősödése, az izraeli Vaskupola sikere, ahogy a szír helyzet is.

Ön minden interjúban fontosnak tartja elmondani, hogy Izrael várja az országot megismerni kívánó magyarokat. Most is így van ez, azaz biztonságos most elutazni Izraelbe?
A jelenlegi helyzetet úgy jellemezném, hogy nem békés, az időnkénti konfliktusok mellett azért vannak nyugalmasabb pillanatok. Még most is rengetegen keresik fel Izraelt, a turizmus a gazdaság egyik legfontosabb ágazata. Azt is látni kell, hogy a valóban tragikus merényletek áldozatai, sérültjei között elenyésző számú a turista.

Az Ön által is említett merényletekben már heten meghaltak, több mint kilencvenen sérültek meg. Az izraeli biztonsági kabinet Kelet-Jeruzsálemben kijárási tilalmat vezet be. Ezzel a lépéssel nem sérül a vallásszabadság?
Még nem történt meg a lezárás, így nem tudjuk, hogy mi fog történni.. Ami a vallásszabadság kérdését illeti Izrael alaptörvénye rendelkezik erről, ezt senki nem kívánja megszegni. De nagyon fontos megérteni, az emberek egyéni döntésén nagyon sok múlik, de az biztos, a vallás szabadságát Izrael biztosítja.

Akkor az odarendelt katonák a biztonság megőrzése érdekében jelentek meg?
Igen és hangsúlyozni szeretném, mindenki biztonságát, legyenek azok zsidók, muzulmánok, keresztények.

Nemrégiben lehetett arról hallani, hogy az Öböl menti országok érdeklődnek az izraeli Vaskupola rendszer iránt, mely biztosítja a zsidó államot a levegőből érkező támadások ellen.
Ez igaz, ez a hír önmagáért beszél, hiszen ezzel az arab országok is elismerik Izrael fejlettségét, ami jelen esetben katonai-biztonsági kérdésekben is megvan. Én biztos vagyok abban, hogy amikor a hivatalos megkeresés megérkezik, akkor majd az izraeli felelős szakemberek, politikusok a legmegfelelőbb döntést hozzák majd meg. Ennek még az is jelentőséget ad, hogy a környező arab országok is rájöttek arra, hogy Irán jelentős veszélyt jelent még rájuk is. Nem szabad elfeledni, hogy a nemrégiben létrejött megállapodás értelmében Irán akár 15 éven belül képes lehet nukleáris fegyver előállítására! Ennek a veszélyét ismerték fel a környező arab országok, ezért is keresik Izraelt.

Szíriában is veszélyessé válik a helyzet napról napra. Már Oroszország is beszállt a háborúba, rakétáival, alakulataival. Mi lehet a megoldás, ez az orosz fellépés mennyire jelenthet a veszélyt a térségben élő keresztények, zsidók számára?
Egy dolog biztos, az Iszlám Állam határozottan fenyegetést jelent! Fenyegetést jelent a helyi vallási közösségekre, a nyugati civilizációra, erre úgy kell tekinteni, mint egy globális fenyegetésre.

Netanjahu izraeli miniszterelnök járt Moszkvában. A találkozó részletei ismertek ma már, de kíváncsi lennék, tud-e valami olyan részletet, amiről még nem tud a közvélemény?
Az biztos, Izrael kormánya, a miniszterelnök mindent megtesz annak érdekében, hogy a nemzetközi problémákat, félreértéseket elkerüljük. Azt lehet látni, hogy Oroszország egyre aktívabban vesz részt a közel-keleti, jelenleg a szír helyzetben, olyan okokból, amiknek nem sok köze van Izraelhez. Ebben a helyzetben lépett fel Netanjahu miniszterelnök, az orosz hatóságokkal tárgyalva, hiszen Izraelnek amennyiben be kell lépnie ebbe a történetbe, önvédelmi okokból, akkor ne alakuljon ki olyan helyzet, hogy a nagyhatalom Oroszországgal kerüljön konfliktusba.

Köszönöm a beszélgetést.
Breuer Péter

A cikk a 2015. október 16-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata. Az interjú elkészítése után változások történtek Izraelben, mert a hatóságok Kelet-Jeruzsálemet lezárták.

Olvasson tovább