Magyar séfek csatája a Korkóstolóban

A Korkóstoló október 18-i adásának tartalmából:

Hallgassa meg!

– Még csak néhány hónapos, de már nagyon népszerű a pesti Artizán kézműves pékség. Itt 14 éves kovásszal kenyér különlegességeket sütnek. A történet Fekete Gergelytől indul, aki eredetileg szakács volt, ám utazásai során olyan élvezettel ismerkedett a különféle kenyerekkel, hogy végül kedvet kapott a készítésükhöz is. Londonból hozta a kovászt, amely eredetileg San Franciscóból származott, és ma már tinédzserkorúnak mondható.

– Kovács Attila egyike annak a 12 kiváló magyar séfnek, aki bejutott a Bocuse d’Or verseny magyarországi selejtezőjébe. A magyar séfek csatája decemberben lesz, itt dől majd el, hogy ki képviseli az országot a következő versenyen. Kovács Attila egyébként a kecskeméti Spaletta Étterem és Sörház séfje, és francia alapokon nyugvó, molekuláris gasztronómiával fűszerezett kísérletező konyhát visz. Elsőként azt a receptet meséli el, amellyel bejutott a selejtezőre.

– Tavaly kívül-belül megújult, klasszicista köntösbe bújt a gyöngyösi Borpalota. Az itteni borok címkéin minduntalan visszaköszön a Mátra, a honos növények és állatok, a hegyek, valamint a mesék világa. És mi az új? Minden ősz maga a megújulás, az izgatott várakozás, hogy mit érlelt a nyár a forróságával, durcás, hisztis zivataraival a borkedvelők poharába. A téma tehát az újbor és a helybeliek ízlése.

– Jamie Oliver Budapesten? Tavasszal a magyar fővárosban is megnyílik az angol sztárséf olasz étteremláncának egy szeme. Zsidai Zoltán Roy, a Zsidai Gasztronómia Csoport vezetője még az év elején pályázott, hogy az étteremlánc bővítésébe Budapest is bekerülhessen. Mint mondja, megfizethető, könnyed, kiváló alapanyagokat felhasználó étteremben gondolkodnak. Zsidai Zoltán Roy – egyebek mellett a Pierrot, a 21, a Pest-Buda, a Baltazár, a Spíler, az És tulajdonosa – a Magyar Gasztronómiai Egyesület és a Magyar Bocuse d’or Akadémia tagja. Éttermeit folyamatosan a legjobb 10 közé sorolja a Gault Millau Kalauz és nem mellékesen hasonló elképzelései vannak a gasztronómia fejlődéséről, mint Jamie Oliver csapatának.

– Kovács ,,Tücsi” Mihály a legrégebbi magyar tudományos fantasztikus lap, a Galaktika szerkesztője és gasztroblogger. Nagy rajongója a sci-finek. Érthető, hogy a szokatlantól a konyhában sem zárkózik el, sőt, szívesen kísérletezik. Fogyasztóként és szakácsként egyaránt. De nem veti meg a hagyományos konyhát sem. Tulajdonképpen a szélsőségek érdeklik, vagyis a nagyon szokványos ételek és a meglepő újítások. Nincs az az étel, amit kétszer ugyanúgy sikerült volna elkészítenie. Három éve ezért is indította el gasztroblogját Szem-Szájnak címmel.

Korkóstoló – Kossuth – október 18., vasárnap, 9:30

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább