×

1956. emlékére: Dokumentumfilmek a Dunán

Nemzeti ünnepünk alkalmából október 23-án dokumentum- és játékfilmekkel, élő kapcsolásokkal emlékezik az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulójára a Duna és a Duna World Televízió.
Ezúttal a Duna Televízió dokumentumfilm válogatására hívjuk fel figyelmüket.

8 óra 27 perctől egy személyes hangvételű dokumentumfilm kerül bemutatásra C-2 – Az elveszett kenupáros címmel. Marinkás Gábor és Zoltán János Péter rendezők a következő gondolatokat fűzik filmjükhöz: „ Az 1950-es években járunk. Filmünk hősei, Molnár Gyuri és Gaál Iván igazi pesti, vagyis dunai srácok voltak, akik fiatalkoruk legnagyobb élményeit lapáttal a kezükben az imádott pesti Dunán gyűjtötték. Ma már hetvenes éveikben járó hőseink visszaemlékezései és egyedi archív felvételek nyomán két 18 éves fiú szemével elevenednek meg az ’50-es évek, barátságuk története és a végül az őket egymástól elszakító 1956-os forradalmi események. Gaál Iván Ausztráliába emigrálva Ivan Gaal lett, Gyuri itthon maradt. Két teljesen különböző karakter és sors bontakozik ki előttünk a múltban és jelenben, miközben a nagy találkozásra készülnek. Vajon lesz-e mit mondaniuk egymásnak, amikor Iván Budapestre utazik, hogy 55 éve nem látott barátját újra lássa? Túlélhet-e egy fiatalkori, igaz barátság fél évszázadnyi elszakítottságot és távoli kontinensen eltöltött életet, vagy csak még erősebbé teszi azt?”

16 óra 40 perctől egy 2004-ben készült, Melbourne 1956 című dokumentumfilm következik. Az 1956-os Melbourne-i Olimpiai Játékok hangulatát a magyarországi események jelentősen befolyásolták. A megnyitó ünnepségen versenyzőink fekete szalaggal átkötött Kossuth-címert viseltek, magyar zászlóként pedig a lyukas trikolor lobogott. Az olimpia egyik legizgalmasabb mérkőzése az erős politikai töltettel rendelkező magyar-orosz vízilabda mérkőzés volt, amely hazai sikerrel végződött. Sportolóink teljesítményére a magyarországi események erős lelki nyomást gyakoroltak, ám a csapat így is szép eredménnyel, kilenc aranyéremmel zárta az ’56-os olimpiát. December elején azonban csak egy csonka csapat érkezett haza Magyarországra. A dokumentumfilmben archív felvételek, valamint az egykori olimpikonok elbeszélései ismertetnek meg minket az 1956-os olimpia politika formálta hangulatával.

A nap zárásaként 23 óra 25 perctől a Magyar Média Mecenatúra által támogatott dokumentumfilm premierje következik. Az Égjen inkább az olajmező… című film 1956 őszének ismeretlen, “olajos forradalmát” mutatja be a film. Azt a megmozdulást, amely az ország egyik legkisebb megyéjében, Zalában történt. Nagy kiterjedésű olajmezők húzódtak a megye déli területein, melyeket az ’50-es évek nehézipari fellegváraként emlegettek. Sorstöredékek és krónika Lovászi, Lenti, Bázakerettye, Nagylengyel, Kútfej, Gellénháza lakóiról, akiket meghurcoltak, börtönökbe zártak, akiknek életpályája kettétört, vagy hazájukat elhagyni kényszerültek. A meghurcolt szereplők döbbenetes és tragikus történeteket beszélnek el annak a később lefolytatott pernek az elszenvedőiként, amelyben a szokásos, koncepciózus bírói ítélet évtizedes börtönbüntetéssel sújtotta többségüket.

 

 

Videó ajánló

Olvasson tovább