Az idei Közgazdasági Nobel-díjról a Délutáni Krónikában

A Délutáni Krónika mai tartalmából:
– Fogyasztás, szegénység, jólét – ezeket a társadalmi jelenségeket tanulmányozta az amerikai Princeton Egyetem tanára, Angus Deaton, amiért megkapta a Svéd Jegybank Alfred Nobel emlékére alapított 2015-ös közgazdasági díját, jelentette be ma délben a svéd tudományos akadémia Közgazdasági Nobel Bizottsága.
– Ahhoz, hogy a gazdaságpolitikát úgy alakítsuk, hogy az elősegítse a jólétet és csökkentse a szegénységet, meg kell érteni az egyének választási mechanizmusát. Az 1945-ben Angliában született Angus Deaton ezt a megértést erősítette, összekapcsolta az egyéni választásokat összesített, ún. aggregált eredményekkel, a közgazdaságtudomány hagyományos területeit a mikro- és a makro-, valamint a fejlődés közgazdaságtanát. A háztartások kiadásainak hosszútávú elemzésével egyebek között azt is meg tudta állapítani, hogy hogyan függ össze a jövedelem és a család kalóriabevitele, vagy hogy mekkora a családon belül a nemek egyenlősége, és ez mennyiben változtatja a fogyasztási szokásokat.
– A mai díj nem úgymond „igazi Nobel díj”, nem szerepelt a terület az alapító végrendeletében. Fennállásának 300. éves évfordulóján alapította a svéd Nemzeti Bank, az összeget a Nobel alapítványhoz csatolták, és minden évben ugyanannyit kap a díjazott, mint a többi, idén 8 millió svéd koronát, mintegy 260 millió forintot.
Délutáni krónika a Kossuth Rádióban – október 12., hétfő

Videó ajánló

Olvasson tovább