Korkóstoló: Pinot vs. Kadarka

A Korkóstoló október 11-i adásának tartalmából:

Hallgassa meg az adást!

– Egy jó reggeli az egész napot feldobja. Ezért a Korkóstoló első riportja igazi reggelizős budapesti bisztrót mutat be. Itt a tulajdonosok hisznek abban, hogy tojással, kenyérrel, sonkával, friss zöldségekkel és fűszerekkel a francia konyha, a provance-i ízek és hangulatok reggel is csodákra képesek.

– Emlékek cukrászdája – Góg Angéla food-designer projektje az idei design hétre készült. Előtte 421 ember véleményét kérte ki emlékíz ügyben. Vajon lehet-e belekóstolni mások emlékeibe? Mire vágytunk gyerekkorunkban leginkább, ha vasárnap cukrászdába mentünk? A válaszok alapján a végeredmény 5 féle sütemény lett. A különleges formájú tortákat Angéla megtervezte, az Édesség Labor cukrászai pedig elkészítették. Így született meg a marcipános csokitorta cukordísszel, puncsos szelet és megtalálhatjuk nagyika lekváros-diós sütijét is, sőt, még egy citromos joghurt hab szintén felbukkan a cukrászdai horizonton, mert ez Angéla személyes kedvence.

– Somogyi Réka selyemre fest. Képei mesélnek a gondolatairól. Színesek, kedvesek, játékosak. A házban, ahol családjával él, mindenütt képek borítják a falakat. Hiszen a férje is fest, igaz nem selyemre. És a fiuk? Ő nagy kritikus. Nemcsak a képeket kritizálja, a konyhában is őszintén elmondja a véleményét. Réka imádja a keleti konyhát, a kínait, japánt vagy éppen indiait. Van amikor órákon át képes kísérletezni. Éppúgy, mint a műhelyében, érzésből alkot a konyhában is, nála sosem lesz maszatos a szakácskönyv. t.

– Pinot vs. Kadarka – ez volt a címe annak különleges borkóstolónak és egyben csendes versenynek is, amelyet a BorJour szervezésében október 3-án Budapesten a Stefánia Palotában rendeztek. Két nagyon hasonló borról van szó. Színében, illatában nehezen megkülönböztethetőek még a szakmabeliek számára is. A borhoz valamelyest értőknek mindkét fajtáról megvan a maga véleménye, nemritkán másoktól begyűjtött előítélete. Egy ilyen összehasonlító kóstoláson talán valódi ismeret és saját, tapasztalaton alapuló vélemény lép a sztereotípiák helyére, főleg akkor, ha a mesterkurzusokat, kóstolásokat igazán közvetlen, értő szakemberek vezetik, – többek között – Komoróczki Anna és Romsics László nemzetközi borakadémikusok.

– Bálint Ádám, a Budapesti Operettszínház művésze első sorban színész, viszont nagyon sokan akkor ismerték meg, amikor az egyik tehetségkutató műsorban énekesként is bemutatkozott. Azóta az Operettszínház oszlopos tagja, elvégezte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem francia-művészettörténet szakát és hivatalosan is szakáccsá képezte magát, receptblogot vezet. És ami még nagyon fontos: családapa is. Hogy mindez miként fér meg együtt, mit együnk, ha több hetes musical turnéra megyünk és mi történik, ha a kellék süteményből igazi lesz, arról mesél a Korkóstolóban.

Korkóstoló – Kossuth – október 11., vasárnap, 9:30

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább