Egyéb

Egy hazában: A horvát köztársasági elnök látogatásáról

Az Egy hazában október 11-i adásának tartalmából:

Áder János köztársasági elnök meghívására keddtől háromnapos hivatalos látogatást tett Magyarországon Kolinda Grabar-Kitarović, a Horvát Köztársaság elnöke, aki találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel is. Látogatása során a horvát köztársasági elnöknek alkalma volt megismerkedni a magyarországi horvátok közéleti személyiségeivel. Balatinácz Renáta a hazai horvátok parlamenti szószólójával, Hepp Mihállyal beszélgetett az elnöki látogatásról.

Szeptember 16-án adta át megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek Heinz-Peter Behr, a Németországi Szövetségi Köztársaság új budapesti nagykövete. Erdei Krisztián a magyarországi németekkel való kapcsolatról is megkérdezte.

1957. október 4-én jelent meg először a magyarországi szlovákok egyetlen hetilapja, a L’udové noviny. Ebből az alkalomból rendezte meg az Országos Szlovák Önkormányzat a Magyarországi Szlovák Újságírók napját. Az önkormányzat elnökével, Hollerné Racskó Erzsébettel – aki maga is évekig volt a lap főszerkesztője -, és a mostani főszerkesztővel, Fábián Évával Makai Ildikó beszélgetett.

A Szegedi Helyi Szerb Közösség és a Szegedi Szerb Önkormányzat szervezésében, a helyi Nemzetiségek Házában ünnepélyes keretek között kezdődött a „Szerb kultúra napjai Szegeden” elnevezésű programsorozat. A megnyitón, amelyet Bekity Borisz, a Szerb Országos Önkormányzat fotókiállítása és a Dujmov fivérek történelmi és irodalmi előadása tett színesebbé, Mándity Predrág járt.

Az inter-etnicizmusról és az ökumenizmusról tartottak előadásokat a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára által szervezett szakmai napon. A konferenciát Szegeden, a Katolikus Házban rendezték, az érdeklődők a magyarországi román közösséggel is megismerkedhettek. Bauer Ádám járt a Levéltári Napon.

A jövő héten jelenik meg a Dina Zenekar új lemeze. Az együttes zenéjére nagy hatással van a görög és a keleti muzsika. A zenekar vezetője és énekese a görög származású Dina Pandzarisz, akivel Oganova Eranyak beszélgetett.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – október 11., vasárnap 13:00

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább