Egyéb

A Kékkör Napja – Sok millió lépés Magyarországon

A természetjárást népszerűsítő, Magyarország túraútvonalait és tájainak szépségét bemutató tematikus nap lesz szombaton a Közmédiában Kékkör címmel.

Október 10-én felvesszük a túrabakancsot és bejárjuk hazánk szebbnél szebb tájait az Országos Kéktúra vonalán. Tematikus műsorfolyamunkban (Duna Televízió és Duna World) bemutatjuk a Galyatetőn, a Bakonyban, a Balaton-felvidéken, a Baján és Debrecen környékén található túrahelyszíneket, és emellett az M1 aktuális csatornán az ország több pontján is élő bejelentkezéssel várjuk velünk tartó Nézőinket. Az országjárás során felfedezzük, milyen történelmi és irodalmi emlékek kapcsolódnak a túravonalak egyes pontjaihoz, de arra is kitérünk, 2010 óta milyen fejlesztések zajlottak le a természetjárók kényelme érdekében.

A Kékkör napja – Sok millió lépés Magyarországon című tematikus nap fő helyszíne Galyatető lesz, ahol az érdeklődők megkóstolhatják a Kékkör sört, valamint túrabotfaragáson, széképítésen és sátorbontó versenyen is részt vehetnek. Gyakorlati tanácsokkal is szolgálunk a túrázni vágyóknak: műsorainkban elmondjuk és bemutatjuk, mi nem hiányozhat a hátizsákból, hogyan kell elkészíteni egy szabályos tűzrakást, mi szükséges a kinti éjszakázáshoz és hogyan lehet baj esetén segítséget hívni, emellett szó esik majd a megfelelő túraöltözékekről, az erdő veszélyeiről és illemtanáról is. A nap folyamán szakértők és ismert túrázók is csatlakoznak: a stúdió vendége lesz mások mellett Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója, Juhász Árpád geológus és Esztergályos Cecília színművész. A műsor stábja rajtuk kívül forgatott még Papp János és Für Anikó színművészekkel is.

Az Országos Kékkör szeptember végére újult meg teljesen, a beruházás 2,7 milliárd forintos uniós támogatással valósult meg – közölte korábban a Magyar Természetjáró Szövetség. Az Országos Kékkör egységesíti a három Kéktúrát, ezzel egy Európában egyedülálló, egységes kékjelzésű, 2550 kilométeres turistaút jött létre, amely körbejárhatóvá teszi az országot. A három éven át zajlott 2,7 milliárd forintos fejlesztés keretében több mint 210 helyszínen zajlott fejlesztés: a nyomvonal megtisztítása mellett turistaházak, hidak, kilátók, források, pihenőhelyek épültek, illetve újultak meg, kerékpáros útvonalakat jelöltek ki. Újrafestették a jelzéseket, tízezer információs táblát helyeztek ki, emellett elvégezték az útvonal GPS-alapú felmérését is.

Duna – október 10., szombat – 9:00, 12:50, 18:35
Duna World – október 10., szombat – 9:40, 13:15, 15:00, 17:35
Kossuth – október 10., szombat – 16:00
(Szombat délután)

Feliratozva a teletext 333. (Duna Televízió) és 555. (Duna World) oldalán.

Videó ajánló

Olvasson tovább