Egyéb

Domovina: Pilisszántói szlovák lakodalmas

1. „Pilisi mozaik” – hazai szlovák kortárs irodalom
Az Országos Idegennyelvű Könyvtár szeptember végén, a Nyelvek Európai Napja alkalmából tartott nyílt napot, amely a korábbi gyakorlathoz hasonlóan, az idén is büszkélkedett szlovák programmal.

„Pilisi mozaik” címmel a hazai pilisi szlovák szépirodalom, Fábián Éva, Bárkányi Valkán Zoltán és Fuhl Imre írásművészete mutatkozott be.

Pilisi-mozaik

2. Pilisszántói szlovák lakodalmas
Örömmel tudatosítjuk, hogy az utóbbi időben igencsak megszaporodtak a szlovák lakodalmak, legyen szó akár valós házasságkötésről, akár eljátszott népszokásról. Talán nemcsak a fiatalok érdeklődnek fokozottan a múlt kincsei iránt, hanem valóban nagyon gazdag a szlovák lakodalmas népszokások, hagyományok tárháza. Egy napfényes szeptemberi szombaton a Szántói Örökség Napok keretében a pilisszántói községi és a szlovák nemzetiségi önkormányzat felelevenítette az egykori igazi szlovák szántói lakodalmast. Az eseményt óriási érdeklődés kísérte,és a rendezvényen összejött a pilisi szlovákság apraja-nagyja. Az ünnepi vacsora után felköszöntötték a 35 éve alapított Pilisszántói Pávakört is.

Pilisszántói-lakodalom-1

Szerkesztő: Bencsik János
Szerkesztő munkatárs: Klausz Karola
Műsorvezető: Bencsik János

Domovina – Duna – október 19., hétfő, 7:50
Ismétlés: Duna World – október 19., hétfő, 8:40  

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább