×

Egyéb

Húzd csak, prímás! - Magyari Imre

Magyari Imre, 1894. szeptember 12-én született cigányprímás.

Régi zenészdinasztia tagja volt, apja idősebb Magyari Imre is neves prímás volt Debrecenben. Magyarit emlegetik ifjabbként is, apja miatt, de idősebbként is hegedűművész fia okán, aki szintén az Imre nevet kapta.

Szülővárosában, Debrecenben tanult hegedülni, ott végezte a középiskolát is. Kivételes zenei tehetségével már kilencéves korában figyelmet keltett. Első nagy sikerét az 1903. évi prímásversenyen, a Magyari testvérek zenekarának élén aratta. 1909-ben Siófokon mutatkozott be apja zenekarában, majd Radics Béla együttesének segédprímása lett. Saját zenekarát 1916-ban alakította. A Royal Szállóban kezdődött a sikerekben gazdag pályafutása, később a Ritzben játszott. Legfőbb működési színhelye a Duna-parti Hungária Szálló volt, ahol 1927-től haláláig játszott, és ahová a Budapestre érkező zenészek gyakran ellátogattak, hogy Magyarit hallhassák.

1925. december 2-án először muzsikált a Magyar Rádióban, melynek zenei programjában aztán évtizedeken át vezető szerepet játszott.

Megfontolt, fegyelmezett ember volt. A műfaji igényesség volt a jellemzője, nem a hangos szórakoztatás, zenekarával gyakran tartott próbát. A legendás “úri cigányzenész” 1940. április 27-én, Budapesten halt meg.

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább