Egyéb

Egy hazában: Emlékezés az aradi vértanúkra

Az Egy hazában október 4-i adásának tartalmából:

Kiskőrös tiszteleg az aradi vértanúk előtt. A megemlékezést az Országos Petőfi Sándor Társaság és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum szervezi a múzeumban október 6-án. „A legnagyobbak kormánya” címmel nyílik kiállítás, majd az aradi falnál irodalmi műsorral emlékeznek a hősökre. Ezt követően „Nem engedünk a negyvennyolcból” címmel könyvbemutató és kerekasztal beszélgetés kezdődik neves történészek részvételével. Bencsik János kollégánknak Kispálné dr. Luca Ilona, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója beszélt a rendezvényről.

A XXI. Deszki Falunapokon Deszk Község képviselő testülete a Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület Tamburazenekarát “Közművelődésért díjjal” jutalmazta. A díjátadás után Adamov Szretennel és Budimcsevity Joszippal, a Zenekar tagjaival Mándity Predrág beszélgetett.

XXIII. alkalommal rendezték meg a „Medgyesegyházi Napok” rendezvénysorozatot, ahol több kitüntetést is átadtak. A díjazottak között volt Daniel Negrea, a helyi Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is, akinek kimagasló közösségi munkájáért a képviselőtestület a Medgyesegyházáért emlékérmet adományozta. Bauer Ádám interjúja.

Megismerkedhetünk az egyik legkedveltebb pécsi cukrászda fiatal és tehetséges társtulajdonosának, a horvát Sztanics Balázs érdekes életével. Mielőtt vendéglátással kezdett volna foglalkozni, Balázs testnevelő tanárként dolgozott a pécsi Miroslav Krleža Horvát Oktatási Központban. Munkatapasztalatait a vendéglátás területén jó hírű londoni éttermekben szerezte. Balatinácz Renáta arról kérdezte hogyan lett sikeres vállalkozó és mit jelent számára a magyarországi horvát közösség aktív tagjának lenni.

Átadták a felújított Bükkszentkereszti Szlovák Nemzetiségű Óvodát, amelyen Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt mondta: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település jó példája a vidék népességmegtartó erejének, a településen nő a gyerekek száma, így óvodára, iskolára van szükség. Erről számolt be a helyi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is, akiknek szintén szívügye volt az épület felújítása. Mács Ildikó riportja.

Szeptember 12-től 26-ig a Magyarok Háza Csontváry termében ruszin származású festőművészek munkáit tekinthették meg a látogatók. A kiállítás utolsó napján aukciót szerveztek, melynek bevételét a kárpátaljai gyermekotthonok megsegítésére ajánlotta fel a Fővárosi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat. Hogy mi volt a céja a kiállításnak és az aukciónak – azt Dr. Lyavinec Mariann, a Fővárosi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől tudtuk meg.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – október 4., vasárnap, 13:00

Korábbi adások >>>

 

Videó ajánló

Olvasson tovább