A velencei gondolaépítő

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

Autótervező, pilóta, számítógépjáték-programozó, fotómodell… Ilyen foglalkozásokról álmodoznak a gyerekek manapság. De vajon ki akar kőműves, asztalos vagy ács lenni? Az építőipar utánpótlási gondokkal küzd, Bajorország azonban egy leleményes kezdeményezéssel szeretné megoldani ezt a helyzetet.

Az egykori leírásokból kiderül, hogy a középkorban a magyarok legfontosabb, szinte csatadöntő fegyverének az íjat tekintették. A nyugati krónikákban nem véletlenül jelenik meg az, hogy egykoron úgy imádkoztak: „ A magyarok nyilaitól ments meg Uram, minket!” Napjainkban ismét egyre nagyobb kultusza van a hagyományos íjászatnak. Az ópusztaszeri emlékpark területén évről évre haditáborokat rendeznek, ahol a résztvevőket elsősorban az íjászat és a történelem szeretete kovácsolja össze. A keresése annak, hogyan élhettek elődeink, kik voltak ők, és milyen üzenete lehet az életüknek.

Néhány vállalkozó szellemű hölgy három éve indította útjára Horvátországban a „Spliti virág“ című projektet. Díjat alapítottak olyan áldozatkész nőknek, akik lehetőségeik határait feszegetik. A legutóbbi elismerést az a hölgy kapta, aki sok évi önzetlen munkájával elérte, hogy kezdeményezése, amellyel az állami otthonokon és intézményeken kívül alternatív elhelyezést kínál a gyerekeknek, a törvényi szabályozás része lett.

A szlovén Ratitovec hegység egyik oldalról Železniki, a másik oldalról Bohinj városa fölé magasodik. Hegycsúcsa a több mint 1600 méteres tengerszint feletti magasságával számos túrázó népszerű célpontja, akik azért versenyeznek, hogy az adott évben melyikük fog a legtöbbször feljutni a hegyre.

A gondolák az évszázadok során Velence egyik jelképévé váltak. Megépítésük mindig is különleges tudást igénylő mesterségnek számított, és ma már alig találunk olyan szakembert, aki gondolákkal foglalkozik. A városhoz tartozó Giudecca szigetén azonban jelenleg is működik egy ilyen hajókészítő műhely. Amikor elkészül egy új gondola, a felavatása és a vízrebocsátása valódi ünnepnek számít.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Alpok-Duna-Adria – Duna TV – október 8. csütörtök, 7:50
Ismétlés – Duna World – október 8. csütörtök, 8:40

Korábbi műsorok>>>

Olvasson tovább