×

Ízőrzők: Magyarszék

Magyarszék a Mecsek északi oldalán, Pécs közelében, egy völgyben fekszik. “… a természetes falu” – a település szlogenje túrázási lehetőségeket, kerékpárutat, helyben termelt zöldségeket, gyümölcsöket, finom borokat és tradicionális ételeket jelent.
Kisfilmünkben ellátogattunk a tájházba, a Széki Borrend hangulatos pincéjébe, de énekelt nekünk a Nyugdíjas Klub kórusa, és felvettük a Blaskapelle fúvószenekart is. Ez az epizód örökre úgy fog bevésődni az emlékezetünkbe, mint az eddigi egyetlen település, ahol egy napos forgatással végeztünk. A kisfilmek ugyanis mindig két napos, megfeszített munkával készülnek. Ennek ellenére gyanúgy hat ételt készítettünk Magyarszéken is, mint bárhol máshol, valószínűleg a nagy háttérmunka, az önzetlen kéz alá dolgozás volt az, ami felgyorsította a sütés-főzést. Az asszonyok meg csak sürögtek-forogtak a Nyugdíjas Klub konyhájában, a két forró tűzhely és a kinti 38 fokos nyári meleg ellenére.
A bemutatott ételek a következők: Széki káposzta, Kreplsuppe – rizsfánkos leves, Lapótya – almával töltött fánk, Barackos csirkemell, Sonkás túrós csusza, Széki kocka.

Magyar ismeretterjesztő film, 30 perc, 2015
Feliratozva a teletext 333. oldalán.

rendező: Móczár István
forgatókönyvíró: Róka Ildikó
operatőr: Móczár István

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább