Egyéb

Süteményes könyv és Mamicska konyhája Mezőberényben

Az Egy hazában szeptember 27-i adásának tartalmából:

Baranyai horvátok gazdag öröksége
„A horvátok sokszínűsége és kultúrája Baranyában” – ezzel címmel szervezett rendezvénysorozatot a pécsi székhelyű Total Art Egyesület. Céljuk volt, hogy a zenén, irodalmon, gasztronómián és folklóron keresztül megismertessék a többségi nemzetet a baranyai horvátok gazdag örökségével. A záró rendezvényen, ahol a drávamenti horvátok irodalmát mutatták be, Roznyai Ilonával, az Egyesület sajtófelelősével, Blazsetin Istvánnal, a Pécsi Tudományegyetem Szláv Tanszékének professzorával Füri Tamás beszégetett.

Ajvár Fesztivál Deszken
Idén ötödik alkalommal rendezték meg Deszken az Ajvár Fesztivált. A Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület rendezvényén Mándity Predrág is ott volt.

Egy hagyományos német pincészet
A hazai németek egykori és mai gazdálkodásának egyik jellemző ágazata a szőlő- és bortermelés. Nemrégiben az év pincészete díjat vehette át a soltvadkerti Frittmann pincészet, amely még ma is számos német hagyományhoz ragaszkodik. Büszkék a felmenőkre is, akik sokat tettek a magyarországi bortermelés fejlődéséért. Arnold Krisztina látogatott hozzájuk.

Szlovák nemzetiségi napok Mezőberényben
Süteményes könyv, gazdaudvar és Mamicska konyhája – szlovák nemzetiségi napokat rendez október 2-a és 4-e között a Mezőberényi Szlovákok Szervezete és a helyi szlovák önkormányzat. Az Elődaink hagyatéka napok programjai között nagy hangsúllyal szerepelnek azok a bemutatók, amelyek a szlovák kultúra és hagyományvilág szépségeit tárják a közönség elé – mondta el Dózsa Zenta mikrofonja előtt a szlovák szervezet vezetője, Borgulya Györgyné.

2. Hóra Kisebbségi Összművészeti Fesztivál
Az elmúlt hétvégén, a szegedi Bor-tér keretében rendezték a 2. Hóra Kisebbségi Összművészeti Fesztivált. Kaupert Júlia összeállításában a fellépők közül a Magyarországi Országos Román Önkormányzat Hagyományőrző Táncegyüttesét ismerhetjük meg, de több más nemzetiség is bemutatkozott. Erről halljuk először a rendezvényt megnyitó Kimpián Péter, nemzetiségi újságírót.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – szeptember 27., vasárnap, 13:00

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább