Borszűrő Szent Mihály napja a Korkóstolóban

A Korkóstoló szeptember 27-i adásának tartalmából:

Hallgassa meg!

Szent Mihály napja
Búcsúk, vigasságok, nyársakon forgó ökrök vagy éppen malacok, vagy egy jó pásztortarhonya, attól függően hogy mire futotta. Így ünnepeltek régen Szent Mihály napján. A pásztorok hazahajtották a legelőkről jószágaikat, és leülhettek végre a családi asztalhoz. Szent Mihály arkangyal ábrázolása a képzőművészetben hálás téma volt, híres festők, mint pl. Raffaello is szívesen festette meg. És a szenthez fűződő hagyományok megihlették a művészeket. Vidám szüreti mulatságokat, vagy éppen fáradt kétkezi munkásokat láthatunk számos híres festményen, csábító piros almák, friss cipók, mind-mind a Szent Mihály napi szokások és a gasztronómia kapcsolatát mutatják.

Milyen lesz idén a pálinka?
A pálinkafőző mesterek is fordulóponthoz érkeznek az év ezen szakában, hiszen a gyümölcsök már új életük kezdetén járnak: alakulnak a párlatok. Mit mond a szakember, milyen lesz az idei torok borzoló? A forró nyári napok, a felhőszakadások emlékét hogyan adják tovább a gyümölcsök majdan a poharainkba? Vannak-e új trendek a pálinka világában, és mi illik leginkább egy Szent Mihály napi paraszti lakomához?

Legendás írók, Szent Mihály nap és gasztronómia
Babits, Vörösmarty, Csokonay. Legendás Mihályok a magyar irodalomban. Fráter Zoltán irodalomtörténész, író különleges módon szövi össze a Szent Mihály napot és a kiváló írók, költők életét a gasztronómiával. Épp olyan könnyedén és élvezetesen fűzi egymásba a szálakat, mint legutóbb megjelent könyvében, a Szerelmes Budapestben, amely a századelő kiemelkedő magyar íróinak, költőinek szerelmi levelezéseiből alkot érdekes olvasmányt.

Borszűrő Szent Mihály Napja.
Így is emlegetik ezt az időszakot. Lőrincz György, a  St. Andrea szőlőbirtok birtokigazgatója fiával ifj. Lőrincz Györggyel dolgozik a borászatukban, bár mindketten élsportolóként tervezték el az életüket, de az egri szőlők elcsábították őket. A Budai Borfesztiválon az egyik legkedvesebb, Örökké nevű boruk kapcsán a Szent Mihály napi szokásokról, a hitről, a közös munkáról, az egri borvidék és e jeles nap kapcsolatáról mesélt az egri borász.

Egy operaénekes legféltettebb kincse
A szeptember a teátrumok életében is fontos hónap, hiszen indul az újabb évad. Így van ez az Operaházban is. Cser Krisztián ma az egyik legtöbbet foglalkoztatott operaénekes. És nem csak itthon, külföldön is ismerik nevét. Egy énekes legféltettebb kincse pedig a hangja, óvni kell a meghűléstől, törekedni rá, hogy minél lágyabb és bársonyosabb legyen. A Korkóstolóban az is kiderül, hogy a művész mivel ápolja a hangját a hűvös őszi estéken.

Korkóstoló – Kossuth – szeptember 27., vasárnap, 9:30

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább