A gróf Merán család és lebontott kastélyuk különös története

Habsburg János főherceg I. Ferenc császár és király testvéröccse Anna Plochl-val 1829-ben kötött rangon aluli házasságot. A császári család többévi várakozás után egyezett bele a frigybe. János főherceg és a bárói rangot kapott Plochl Anna gyermeke már a von Merán családnevet viselte. Az első Merán gróf Lamberg lánnyal kötött házasságot, utódaik így kerültek Fejér megyébe. A XIX. század végétől a különös házasságból származó Merán család tagjainak története egybekapcsolódott – más falvak mellett – Csákberény históriájával is. A Merán család ottani kastélyát a harmincas években Lamberg Rudolf építtette, eredetileg vadászháznak. E kastélyban a pusztulása előtt a falakat 1024 szarvasagancs, 800 őzagancs, sok más egyéb trófea díszítette. Amikor az orosz csapatok megszállták Csákberényt, a család menekülni kényszerült. A katonák azokat a kárpitokat, amelyeket még a színvak festő, Lamberg Ferenc a Vértes erdeiről festett, szétvagdalták, és kapcaként használták.

Hallgassa meg!

A faluban egyébként köztiszteletnek örvendő Merán család sosem térhetett vissza a kastélyába. Az idősebb falubeliek közül sokan egész életükben fájlalták, és nem értették, hogy a háborúban nem túl nagy kárt szenvedett kastélyt miért bontatták le. A grófi család és kastélyának különös történetét egy rendkívüli helyszínen kezdjük el mesélni. Csákberényben a Merán család rendezte idén nyáron, az elmúlt évben elhunyt Merán Ferenc tiszteletére a temetést. Az volt ugyanis a végakarata, hogy hamvait szülőfalujában, Csákberényben és imádott vadászterületén, ahol nagyon sok időt töltött, Kelet- Afrikában helyezzék el. A katolikus templom sírboltját 160 év után az ő hamvainak befogadására nyitották ki.

A riportban megszólalnak a szakértők, és a falu polgármestere mellett a család legidősebb tagjai közül az ikrek, Lady Eleonore Platt és Meran Maximilian is.

Szerkesztő-műsorvezető: Benkő Andrea

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább