Egyéb

Egy hazában: mobil-applikációval a Magas-Tátrába

Az Egy hazában szeptember 20-i adásának tartalmából:

– Közép-Európa, sőt akár egész Európa sorsa nagyban függ attól, hogyan tud a gazdaság, a tudomány, az oktatás és az innováció összekapcsolódni – mondta az emberi erőforrások minisztere múlt héten az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem tanévnyitó és diplomaosztó ünnepségén. Erdei Krisztián tudósít.

– A Csongrád Megyében élő románság is érdekelt abban, hogy hazánk minél előbb, a legkisebb veszteséggel és a legkevesebb konfliktussal legyen úrrá a korunk legnagyobb migrációja okozta nehézségein – fogalmaz állásfoglalásában a Csongrád Megyei Román Önkormányzat. A kisebbségi jogok alapján Magyarország védelemben részesíti a területén élő, legalább egy évszázada honos népcsoportokat, ezért semmilyen formában nem hozhatók összefüggésbe a menekült-kérdéssel – hangsúlyozta műsorunknak Petrusán György elnök.

– Tököli rác-horvát hagyományokkal lehetett ismerkedni az elmúlt hétvégén a helyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a Balkan Koling Egyesület által szervezett élmény-sétáján. Pavlekovics András is velük tartott.

– A tavaly elhunyt magyarországi német koreográfus és táncművész, Manninger Miklós generációk sorát, táncosok sokaságát nevelte. Emlékét a „Manninger Miklós Táncművészeti Alapítvány” is ápolja. Kuratóriumának elnökével, Gálboryné Manninger Zsuzsannával, a művész lányával Lukács Albin beszélgetett.

– Bárkányi Zoltán, Fábián Éva és Fuhl Imre munkásságában a közös vonást nemcsak származásuk, végzettségük és hivatásuk jelenti, hanem a szlovák nyelvű irodalmi alkotómunka is. Hármuk részvételével, Pilisi mozaik címmel rendez irodalmi matinét Budapesten az Országos Idegennyelvű Könyvtár szeptember 25-én. A három pilisi vendég közül Makai Ildikó Fuhl Imre pilisszentkereszti költővel beszélgetett.

– A 2. Deszki Falunapokon a község képviselő-testülete több olyan aktivistát jutalmazott, akik munkájukkal nagy mértékben hozzájárultak Deszk felvirágoztatásához. A szerb közösségen belül végzett kiemelkedő társadalmi munkájáért „Közösségért díjat” kapott Sztanojev Miklós, aki főleg a deszki és a környékbeli szerb ortodox templomok szebbítésén fáradozik. Mándity Predrág beszélgetett a kitüntetettel.

– A Szlovák Idegenforgalmi Hivatal már egy mobil applikációval is segíti a Magas-Tátrába látogatókat. Erről is szó volt Budapesten, a Szlovák Gasztronómiai Hét megnyitóján, ahol Bencsik János kóstolhatta meg a szlovák konyhafőnökök kínálatát.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – szeptember 20., vasárnap, 13:00

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább