Napközben: Iskolákban "ébreszt" az UNICEF

A Napközben szeptember 22-i adásának tartalmából:

– Ébresztő-óra Programot tart az UNICEF különböző iskolákban az országban a gyermekjogokról, amely során a gyermekek és pedagógusok is előadásokat hallgathatnak meg. Az első egyházi iskola, amely bekapcsolódott a programba a pannonhalmi bencés gimnázium volt. Mennyire tájékozottak a gyermekek, a szülők, a pedagógusok? Milyen segítséget kapnak a programtól? Hová fordiulhatnak akár jogi segítségért?

Hallgassa meg!

– Korábban a szabályok meghatározták, hogy hány állat tartható egy lakásban, ma már egy bizonyos állatfajt a faj sajá­tosságainak, igényeinek megfelelő térben lehet csak tartani. És ma már nem az önkormányzatok, hanem a társasházak szabályozzák az állattartást. Gondok, problémák, vitás kérdések. Milyen állatokat lehet egyáltalán tartani társasházban? Hogyan lehet megvétózni egy állat tartását? Hogyan szabályozzák az állat tartás körülményeit? Ki ellenőrzi ezek betartását?

Hallgassa meg!

– Rengetegen igáznak a munkahelyük és a lakhelyük között. Ezek az ingázások egyre hosszabbra nyúlnak és bizony komoly stresszt okozhatnak. Rossz hatással lehet ez a családi életre is. Az sem mindegy, hogy autóval vagy tömegközlekedési eszközökkel ingázunk. Milyen gondokat hozhat felszínre az ingázás? Hogy lehet kezelni a stresszhelyzetket?

Hallgassa meg!

– Augusztus óta aktívan működik a NÉBIH 10 fős állami halászati őri szolgálata (ÁHSZ). Az országos illetékességgel bíró speciális egység tagjai nemcsak vízparton, hanem vendéglátóhelyeken és kereskedelmi egységekben is vizsgálhatják a halak, haltermékek eredetét. Az ÁHSZ eddig 81 halboltban és vendéglátóhelyen végzett ellenőrzést és 35 esetben szabálytalanságot is találtak.

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – szeptember 22., kedd, 9:00

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább