Muzsikál az erdő

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

A szeptember 24-i adás tartalmából:

– A klímaváltozás nyomán egyre több a vihar, és ha igazán keményre fordul az időjárás, akkor nagy mennyiségű jég is hullhat, ami különösen ilyenkor, a szüret idején veszélyes: tönkreteheti a gazdák egész éves munkájának eredményét. Sok helyütt próbálkoznak azzal, hogy a jégesőket mesterségesen megakadályozzák. Néhány régióban például az ezüstjodid nevű „csodaszerre” esküsznek. Oroszország és Kína már évek óta alkalmazza, de az egyik bajorországi járás, Rosenheim is.

– A „Muzsikál az erdő” programsorozatot a Mátrában rendezik meg évek óta. A 9 napos programfolyamban a család valamennyi tagja talál vonzó és tartalmas feltöltődési lehetőséget. A kirándulók az erdei séta során lélekben felkészülnek a klasszikus zenei és a népzenei koncertekre, ahol ismert előadóművészek nyújtanak egyszeri, megismételhetetlen erdei koncertélményt. A „Muzsikál az erdő” minden nap más-más mátrai településről jelentkezik, ezzel is népszerűsíteni kívánja a vidék, az erdő értékeit.

– Karlovac megye keleti részén, csodálatos környezetben, dombokkal és sűrű erdőkkel övezve található Vojnić városa. A háború alatt, az 1990-es években, a terület szinte teljesen elszigetelődött, a gazdasági fejlődés feltételei hiányoztak. A környék, mintha el lenne varázsolva, nehezen ébredezik, és lassan fejlődik. Mégis érkeznek ide fiatalok, akik az európai támogatások segítségével különböző projektekbe kezdenek.

– A Szlovénia délkeleti részén található Bela Krajina természeti értékei azok területek, melyek a gyertyán- és tölgyerdők kiirtásával keletkeztek. Az aljnövényzetet egykoron a parasztok minden ősszel lekaszálták és alomként használták az istállókban. Napjainkban ezek a területek elhanyagoltak. A helyiek, a régi időkben már bevált kaszálással megpróbálják újra életre kelteni a természetet és megakadályozni a biológiai sokféleség eltűnését.

– Martin Nössing a dél-tiroli Eisacktal területén fekvő középkori kisvárosban, Klausenben él. Több mint 90 esztendős. Ő a tartomány legidősebb díszműbádogosa, mégis nap mint nap dolgozik a műhelyében. A bádogosmestert a RAI Dél-Tiroli, Bolzanói Stúdiójának munkatársai keresték fel.

Alpok-Duna-Adria – Duna TV – szeptember 24., csütörtök  7:50
Ismétlés – Duna World – szeptember 24., csütörtök 9:10

Szerkesztő-rendező: Sári Zsuzsa

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább