Hosszúlépés, Járunk? - Borászbástya

A Korkóstoló szeptember 20-i adásának tartalmából:

Hallgassa meg az adást!

– Irány a Tabán!
Boros emlékek a hajdani vigalmi negyedben, Budán. Ma nehéz elképzelni, hogy valaha a Tabán lankáin, a Gellérthegyen, a Bocskai-Budaörsi-Karolina utak háromszögében, kiváló szőlőskertek sorakoztak. Pedig az itteni bor egészen a 19. század végéig közkedvelt „divatcikk” volt. Ám 1880-ra a filoxéra nevű gyökértetű kíméletlen pusztítást végzett országszerte a szőlőültetvényekben, amelynek a tabániak is áldozatul estek. A Korkóstoló munkatársa nemrégiben ennek a történetnek is a nyomába eredt, amikor részt vett a Hosszúlépés, Járunk? Borászbástya nevű gasztro-sétáján.

– Az ország számos vidékén tart a szüret, készül az új bor.
A Mátrai Borvidékre, Gyöngyöstarjánba látogattunk, ahol láthattuk már habzó, erjedő mustot is a pincében. A Centúrió Szőlőbirtokon apa és fia három hektáron gazdálkodik, ismer szinte minden tőkét. Januártól a szüretig minden munkát maguk végeznek, az ősöktől örökölt préssel dolgoznak, a család nő tagjai a zöldmunkában és a betakarításban kapnak fontos szerepet.

– Újra beindult a sörfőzés a Zirci Ciszterci Apátságban.
A 18. század közepén még a közeli Seres-tóban hűtötték az apátság söreit. Ez mára megváltozott, de a sörkészítés több százéves tudománya nem. A zirci apátság sörfőző mesterei a múlt hétvégi Főzdefeszten háromféle különleges sörrel kínálták a nagyközönséget: még pedig egy pilseni típusú lágerrel, egy szűretlen búzasörrel és egy belgával.

– Igazi sajtó csemege volt a rendszerváltás utáni hazai gasztronómiai életben a 25 évvel ezelőtt megjelent Konyhaművészet című magazin. Neves séfek és fotósok fogtak össze, hogy csapatmunkával színes, látványos, nemzetközi trendeket is figyelembe vevő folyóirat indulhasson. Komáromi Zoltán alapító főszerkesztő, fotóművész és felsége Virág F. Éva újságíró míves, trendteremtő lapot hozott létre. Nemrégiben a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban megnyílt a Konyhaművészet 1990-2006 című kiállítás.

– Kifőztük az évadot!
Ez volt a szlogenje annak a gasztronómiával fűszerezett színházi évadnyitó fesztiválnak, amelyet nemrégiben tartottak a Miskolci Nemzeti Színházban. A teátrum premierkonyhájában az idei bemutatók által ihletett ételek sültek-főttek, a főzőcskéző színészcsapatok egymással versenyeztek, hogy elkápráztassák a zsűrit, köztük Igó Évát és Dézsy Szabó Gábort, a színház korábbi tagjait. A Zorba, a görög című darab szereplői görögsalátát készítettek, pikáns csirkecsíkokkal, a Tosca előadói pedig olaszos lecsóval, pepperonátával szálltak versenybe. Ez annyiban különbözik az általunk megszokott lecsótól, hogy cukkini, fokhagyma, fehérbor, bazsalikom és petrezselyem is van benne.

Korkóstoló – Kossuth – szeptember 20., vasárnap, 9:30

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább