Egy hazában: Rendhagyó osztálytalálkozó Gyulán

Az Egy hazában szeptember 13-i adásának tartalmából:

Szeptember elsejével csaknem 20 német nemzetiségi oktatási intézményt vettek át országszerte helyi német önkormányzatok. Főként döntési szabadságot és gyors eljárást várnak az iskolák a fenntartóváltástól. Arnold Krisztina összefoglalója.

A Total Art Egyesület „Baranyai Nemzetiségi Körkép” elnevezéssel indított újabb rendezvénysorozatot. Az év végéig tartó, a megyében és Pécsett élő nemzetiségek életét bemutató program ünnepélyes megnyitóján Balatinácz Renáta beszélgetett Rozsnyai Ilonával, a Total Art Egyesület sajtófelelősével.

A dunaszekcsői görögkeleti szerb temető – ezt a címet viseli az a kiadvány, amely a közelmúltban látta meg a napvilágot és amelynek szerzője Vukovics Cvéta művészettörténész. A Dunaszekcsőért Alapítvány kiadásában megjelent műről és kutatásairól Mándity Predrág kérdezte a szerzőt.

Kiskőrösön 23. alkalommal köszöntötték szüreti ünnepi műsorral és a szlovák hagyományokat
felelevenítő programokkal a város lakóit, valamint az odalátogató hazai és külföldi vendégeket. Ez alkalom arra is, hogy az 1947-es lakosságcsere során a szlovákiai Naszvadra telepített családok is emlékezhessenek. Kiskőrös és Naszvad mára testvértelepülések. Iveta Hrubonova először Gmózer Györgynét, a Kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökét kérte mikrofon elé.

Az egyetlen magyarországi román nemzetiségi középiskola immár 65 esztendeje Gyulán működik. Nemrégiben két osztály találkozott, amely jó fél évszázada végzett, és a két évfolyam 17 fiú tanulója közül öten magas rangú katonatisztek, egy pedig szintén magas rangú rendőrtiszt lett. A rendhagyó osztálytalálkozón Kreszta István járt.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – szeptember 13., vasárnap, 13:00

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább