Egyéb

"Büszke zsidóknak kell maradnunk!" - Dr. Frölich Róbert főrabbi gondolatai

„Büszke zsidóknak kell maradnunk!” – Dr. Frölich Róbert országos főrabbi gondolatai az 5776-os év beköszönte előtt. Mit kell tenni ahhoz, hogy a lelkünk rendben legyen, mit veszít az, aki nem megy el a zsinagógába? Erre is választ ad dr. Frölich Róbert.

Mi előtt állunk most főrabbi úr?
A legfontosabb, hogy Ros Hasane és Jom Kipur előtt állunk, kezdődnek az őszi nagyünnepek. Beköszönt az új zsinagógai esztendő, s ahogy minden évben, most is azért fohászkodunk, hogy jöjjön ránk egy békésebb, boldogabb év, ha visszagondolok az elmúlt 30-40 esztendőre, akkor még soha nem volt ennyire időszerű ez a kérés. Azt mondjuk az imáinkban: Menjen el az év, menjen el vele minden átok, jöjjön egy új év, s hozzon áldást!

Rettenetes esztendőt hagytunk magunk mögött, óriási, fájdalmas veszteségekkel. Csak hinni és bízni tudunk abban, hogy a beköszönő 5776-os esztendő az boldogabb lesz, szebb lesz és jobb lesz. Igazából most, Ros Hasanekor és Jom Kipurkor ezért fogunk imádkozni. Kezdjük az imarenddel, szeptember 13-án este háromnegyed 7-kor kezdünk a Dohány utcai zsinagógában, akkor köszönt be az új esztendő. 14-én, 15-én Ros Hasane. Rákövetkező hét kedd este, szeptember 22-én lesz Kol Nidre, az Engesztelés Napjának előestéje. Szerdán egész nap Jom Kipur, az ezt követő hét vasárnapján köszönt ránk Szukot, majd Smini Aceret is jön. Október 6-val van vége az őszi nagyünnepeknek. Az istentiszteletek ugyanúgy kezdődnek, mint minden alkalommal, este 6 és reggel fél 10, kivéve Ros Hasane első estéjét és két napját. Első este háromnegyed 7-kor kezdünk, a következő két reggelen meg 9-kor. Jom Kipurkor meg egész nap üzemel a templom, hiszen ezen a napon egész nap a zsinagógában vagyunk, bárki bármikor szabadon csatlakozhat a böjtölőkhöz.

Mit teszünk azért, hogy békésebb legyen az új esztendő? Talán a legfontosabb, hogy megpróbáljunk békét kötni. Békét kötni önmagunkkal, békét kötni egymással. Ez a kettő szorosan összefügg. Akinek a lelkében belül nincs béke, azt nem veszi körül nyugalom. Ros Hasane, Jom Kipur nagyszerű alkalom arra, hogy önvizsgálatot tartsunk, nem azért, mert ezt követeli meg a hagyomány, nem azért, mert ezzel megpróbáljuk megpuhítani a Jóisten szívét, ezzel is mutatva, hogy mi elismerjük a hibáinkat, azért tartunk önvizsgálatot, mert az nekünk jó. Nekünk jó, ha a saját lelkünket rendbe tesszük. Nekünk jó, ha azt érezzük, hogy reggel, amikor felkelünk, akkor jó érzés tölt el, hogy újabb szép nap elé nézünk. Nekünk jó, ha este úgy fekszünk le, ma sem történt semmi rossz, mindent a lehető legjobban tettünk, igyekeztünk megtenni, ami tőlünk tellett, a munkában, az emberi kapcsolatainkban. Ha magunkban belül sikerül rendet tenni, akkor jön egy sokkal nehezebb feladat, rendet kell tenni a kapcsolatainkban is! Rendet kell tenni a barátainkkal, hiszen nincs olyan emberi viszonylat, amelyben ne lenne egy kis törés, buktató, legfeljebb mindenki másként reagál erre. Rendet kell tenni azokkal is, akik nem a barátaink! Látszólag ez a legnehezebb, de ha azon már túl vagyunk, hogy őszintén szembenéztünk magunkkal, ha azon, hogy a szeretteinkkel minden nézeteltérést tisztáztunk, akkor sokkal könnyebb azokkal megbékélni, azokkal jó, harmonikus viszonyt kialakítani, akikkel eddig nem volt az.

Ez nyilván a személyes viszonyokról szól. Az, hogy mi zsidók mit tudunk tenni azért, hogy szebb és jobb legyen a jövő? Szerintem semmi többet annál, amit eddig tettünk. Mi mindig nyitottak voltunk, mindig készek voltunk a külvilággal való párbeszédre, együttműködésre, ha úgy tetszik, az integrációra. Nekünk nem kell pluszerőfeszítéseket tennünk, csak olyannak kell maradnunk, mint amilyenek voltunk. Igazi zsidóknak, a zsidóság minden értékével, büszke zsidóknak kell maradnunk! Olyanoknak, akik tudják, mit is ad a jiddiskeit, a zsidóság a világnak. Mi az, ami a mienk, amit át tudunk adni másoknak, mi az, amire fel kell hívni a figyelmet! Mi őrizzük azt a lángot, amit Mózes gyújtott meg. Ennyit kell tenni! Meg kell maradni jó zsidónak!

Köszönöm a beszélgetést, Shana tova!
Breuer Péter

Az interjú a 2015. szeptember 11-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Halljad Izrael! műsoroldal >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább